1. yle.fi
  2. Uutiset

Sadan Markun pyhiinvaellus Porissa: "Kutsumme toisiamme Markuiksi"

Markku-liitto juhlisti 20. kerran Markun päivää sadan Markun voimin. Liiton juhlassa aateloitiin uudet Söör Markut. Vuoden Markuksi valittiin TV:stä tuttu Markku Saukko.

pyhiinvaellukset
Sata Markkua Noormarkussa.
Satakunta Markkua vietti Markun päivää Noormarkun Ukk'ram-veistoksella. Carolus Manninen / Yle

Kaksi linja-autoa kaartaa Noormarkun urheilutalon parkkipaikalle. Busseista purkautuu huomiota herättävän iso lauma hyvätuulisia miehiä, jotka kerääntyvät viime vuonna julkistetun Ukk'ram-teräsveistoksen ympärille.

Iloisesta puheensorinasta voi erottaa lukuisia eri murteita, mutta heitä kaikkia yhdistää nimi: Markku.

Kyseessä on Markku-liiton vuosittainen Markun päivän juhlallisuus, joka järjestetään tänä vuonna 20. kerran. Liitolla on 1600 jäsentä ja juhlaan osallistuu satakunta Markkua.

Ylimarkku Markku Rimpelä uskoo, että käynnistä veistoksella on tulossa Markku-liiton uusi pyhiinvaellus.

– Luulen, että veistoksesta tulee meidän Mekka. Ukk'ram ei kuitenkaan ole vain meidän patsas, vaan muistuttamassa muitakin ihmisiä yhteisöllisyydestä, Rimpelä toteaa.

"Toista miestä täytyy koskettaa"

Sadalla Markulla ei ole ongelmia toistensa kanssa kommunikoimisessa.

– Kutsumme toisiamme ihan vaan Markuiksi. "Markkua" huutamalla saa varmasti vastauksen. Se tässä on hienoa, että toista miestä täytyy lähestyä koskettamalla, saadakseen tämän henkilökohtaisen huomion, Rimpelä kertoo.

Markku-liiton toiminnassa on aistittavissa hyväntahtoisuus ja yhteisöllisyys.

– Me olemme täällä vain Markkuina. Titteileitä ei ole, eivätkä arjen huolet paina, Rimpelä sanoo.

Vuoden Markku on Markku Saukko

Huutokauppakeisari-televisiosarjasta tuttu Markku Saukko valittiin tämän vuoden juhlallisuuksissa Vuoden Markuksi. Edellisiä valittuja ovat muun muassa elokuvaohjaaja Markku Pölönen, curlingin olympiamitalisti Markku Uusipaavalniemi ja muusikko Markku "Mato" Valtonen.

Saukkoa kiitellään konstailemattomasta ja vaatimattomasta tyylistä, jossa teot ja osaaminen korvaavat puheet. Tätä kuvaillaan liiton sanoin "ydinsuomalaisuudeksi".

– Vuoden Markuksi valitaan mies, joka on tuonut nimeä esille ja ollut sille eduksi, liiton perustajajäsen Markku Salminen toteaa.

Juhlassa aateloitiin myös lähes parikymmentä ensikertalaista, joista tehtiin Söör Markkuja Söörmarkun nuorisotalolla. Nuoria Markkuja kuitenkin kaivataan enemmän.

– Markku-nimen kulta-ajat sijoittuvat 1950-luvun alkuun. Teemme kaikkemme, että maahan saataisiin uusia Markkuja, Salminen toteaa.

Lue seuraavaksi