Pelastakaa Lapset: Tahallinen syrjintä uhkaa maailman köyhimpiä lapsia

Järjestö vaatii maailman johtajilta oikeudenmukaisia peruspalveluita, lasten tasavertaista kohtelua ja vastuullista päätöksentekoa.

Kotimaa
Pikkutyttö peittää silmänsä, kun naissotilas pistää rokotuksen hänen käsivarteensa. Jonossa on muita lapsia ja heidän äitejään.
Tyttöjä ja heidän äitejään rokotetaan Angolassa. Joos de Raeymaeker / EPA

Miljoonilta maailman köyhimmiltä lapsilta puuttuu elintärkeät palvelut heidän alkuperänsä ja asuinpaikkansa takia, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestön tiistaina julkaistu raportti.

Järjestön Yhtäkään lasta ei jätetä -raportin mukaan tahallinen laiminlyönti on suurin uhka maailman köyhimpien lasten hyvinvoinnille. Raportissa sanotaan, että vaikka äärimmäinen köyhyys on vähentynyt, lasten hyvinvointiin ei ole saatu pysyviä muutoksia. Järjestön mukaan tilanne on päin vastoin pahenemassa, mikä voi johtua esimerkiksi lapsen asuinpaikasta ja -oloista, sukupuolesta, etnisestä taustasta tai vammasta.

Raportin mukaan arviolta 400 miljoonaa maailman lasta syrjitään etnisen taustan ja uskonnon takia. Pelastakaa Lapset toteaa, että syrjintä voi johtaa jopa kuolemaan. Järjestön mukaan joka päivä kuolee 16 000 lasta, joista suuri osa kuuluu syrjittyihin ryhmiin.

– Monet maat jättävät tarkoituksella keräämättä lapsia koskevia tietoja, sanoo pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta järjestön tiedotteessa.

Syrjintä vaikuttaa myös rikkaiden maiden lapsiin

Pelastakaa Lapset käynnistää kansainvälisen kolmivuotisen kampanjan muistuttamaan lasten oikeuksista. Yhtäkään lasta ei jätetä -kampanja vaatii maailman johtajia sitoutumaan oikeudenmukaisiin peruspalveluihin, lasten tasavertaiseen kohteluun ja vastuulliseen lapsen oikeudet huomioivaan päätöksentekoon.

– Jos näin ei toimita, kaikkein heikoimmassa asemassa olevat lapset eivät saa tarvitsemaansa terveydenhuoltoa, ravintoa ja koulutusta, sanoo Markkula-Kivisilta.

Järjestön mukaan sukupuolten välinen kuilu on kaventunut, mutta syrjintä vaikuttaa edelleen eniten nuoriin ja maailman köyhimpiin tyttöihin. Naisiin kohdistuva väkivalta ja teiniraskaudet lisäävät äitiys- ja lapsikuolleisuutta ja rajoittavat tyttöjen opiskelumahdollisuuksia. Myös vammaisilla lapsilla on jopa nelinkertainen riski kokea fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että syrjintä ja syrjäytyminen vaikuttavat myös rikkaimpien maiden lapsiin. Usein syrjityt lapset kuuluvat etnisiin vähemmistöihin, kuten alkuperäiskansoihin.