Islamistiryhmä surmasi julmasti kanadalaisturistin Filippiineillä

Kanadalainen turisti surmattiin, koska hänen lunnasrahojaan ei maksettu.

Ulkomaat
Abu Sayyaf uhkaa panttivankejaan julkaisemallaan videolla.
Abu Sayyaf uhkaa panttivankejaan julkaisemallaan videolla.Reuters

Filippiineillä toimiva islamistiryhmä Abu Sayyaf on surmannut panttivankinaan pitämänsä kanadalaisen John Ridsdelin, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

68-vuotias Ridsdel jäi Abu Sayyafin vangiksi viime vuoden syyskuussa Davaon saarella. Sieppaajat saivat samalla kolme muutakin matkailijaa vangeikseen.

Marraskuussa islamistit julkaisivat videon, jossa he kertoivat vaativansa vangeistaan 80 miljoonan dollarin lunnaat. Ridsdel varoitti videolla, että hänet surmataan, jos lunnaita ei makseta.

Sieppaajat asettivat lunnaiden maksamisen määräajaksi eilisen, eli 25. huhtikuuta. Muutamaa tuntia määräajan päättymisen jälkeen Ridsdelin irtileikattu pää löydettiin Jolon saaren kadulta.

Abu Sayyaf on 1990-luvun alussa perustettu islamistinen separatistiryhmä, joka vaatii islamilaisen tasavallan perustamista Filippiinien muslimienemmistöisiin osiin. Järjestö on syyllistynyt lukuisiin väkivallantekoihin. Vuonna 2000 suomalaiset Seppo Fränti ja Risto Vahanen joutuivat Abu Sayyafin vangeiksi. Heidät vapautettiin, kun lunnaat oli maksettu.

Viime aikoina Abu Sayyaf on heikentynyt Filippiinien armeijan vastatoimien seurauksena. Ryhmällä arvioidaan kuuluvan enää muutama sata taistelijaa ja ryhmä on muuttunut yhä enemmän ryösteleväksi rosvojoukoksi.

Abu Sayyafilla on edelleen noin 20 panttivankia.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau luonnehti Ridsdelin kuolemaa "kylmäveriseksi murhaksi, josta vastuussa yksiselitteisesti on sen tehnyt terroristiryhmä".

Lähteet: AFP, Reuters, BBC