Kokkolan kaupunginjohtajavalinta uusitaan pikavauhtia – Veikko Laitila vetoaa Stina Mattilan puolesta

Kokkolan kaupunginvaltuusto valitsee uuden kaupunginjohtajan ylimääräisessä kokouksessa ensi maanantaina. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila vetoaa valtuutettuihin, että he antaisivat tukensa Stina Mattilalle, joka voitti kaupunginjohtajavaalin viime viikolla.

Kotimaa
Kokkolan kaupunginjohtajavaalin toisen kierroksen äänestystä.
Juha Kemppainen / Yle

Kaupunginhallitus totesi odotetusti eilen, että viime viikolla tehty kaupunginjohtajavaali tapahtui väärässä järjestyksessä ja asia on viipymättä käsiteltävä uudestaan. Kaupunginjohtajavalinta mitätöitiin, koska perussuomalaisilla oli kokouksessa väärä varavaltuutettu.

Vaihtoehtona maanantaina 2. toukokuuta pidettävälle ylimääräiselle kokoukselle olisi ollut odottaa aikataulun mukaiseen 16. toukokuuta pidettävään kokoukseen.

– Halusimme korjata virheellisen menettelyn mahdollisimman nopeasti. Toisaalta meillä on asian kanssa kiire, koska tarvitsemme kaupunginjohtajan mukaan syksyllä ensi vuoden budjetin valmisteluun.

Laitila haluaa yksimielisen päätöksen Mattilan puolesta 

Luottamusmiehet selvittelevät tällä viikolla, voisiko valtuusto tehdä yksimielisen päätöksen Stina Mattilan valinnan puolesta.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että yksimielinen päätös olisi tässä tapauksessa ihan hyvä. Kaupunginvaltuusto on tahtonsa ilmaissut viikko sitten kokouksessaan. Ainakin henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että valtuuston uskottavuuden kannalta olisi hyvä, että valtuusto vahvistaisi valinnan yksimielisellä päätöksellä. Yksittäisiltä valtuutetuilta tulleiden viestien perusteella moni haluaisi näin tehdä.

Laitilan mukaan kaupunginlakimies Ben Weizmann on selvittänyt, että yksimieliseen päätökseen ei ole juridista estettä.

Jos yksikin valtuutettu haluaa äänestää, näin myös tehdään. Laitila vetoaa valtuutettuihin, että he antaisivat tukensa Mattilalle.

– Olen todennut, että valtuusto on tahtonsa ilmaissut ja ainakin itse kannatan ensimmäiseltä äänestyskierrokselta Stina Mattilaa.

"Kolaus Kokkolan maineelle"

Kaupunginhallituksessa käytiin pitkä jälkipyykki pieleenmenneestä valtuuston kokouksesta, ettei vastaavaa pääse enää tapahtumaan.

– Totesimme asioiden olevan sillä tavalla kunnossa, että menettelytapojen pitäisi olla tiedossa, mutta koska näin kävi, sovimme muutamista toimenpiteistä. Opastamme valtuustoryhmiä ja muistutamme kokouskäyttäytymisestä, että näin ei pääse toistamiseen käymään.

– Mietimme myös hetken aikaa, että tuliko tästä kaupungin maineelle kolausta. Sellainen varmaan tuli jonkinmoinen, mutta näin pääsi tapahtumaan, ja korjaamme asian pikaisesti uudella kokouksella.