Kirjoittiko keksitty toimittaja lokaa suomalaisista kaupungeista? "Profiili on epäilyttävä"

Suomalaisessa mediassa on viime päivinä saatu lukea juttuja About.com -sivustolla julkaistusta artikkelista, jossa listattiin Suomen surkeimmat kaupungit. Herää kysymys, onko jutun kirjoittanutta Terri Mapesia olemassakaan.

ilmiöt
Kuvakaappaus About.com-sivuston artikkelista.
Kuvakaappaus About.com-sivustolta

Muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi vastikään (siirryt toiseen palveluun) About.com-sivuston About Travel -matkailuosion Scandinavia Travel -osaston artikkelista (siirryt toiseen palveluun), jossa listattiin Suomen surkeimmat kaupungit. Kajaani sai kyseenalaisen kunnian olla ensimmäisenä viiden surkeimman suomalaisen kaupungin joukossa. Kajaani on artikkelin kirjoittaja Terri Mapesin mukaan muun muassa rasistinen ja rikostilastojen kärjessä.

Muut listalle päässeet kaupungit ovat Vaasa, Jyväskylä ja Turku. Tosin lukijoiden olisi tässä vaiheessa syytä tietää, että listasta löytyi alunperin myös kaupunki nimeltä "Kani", joka on sittemmin korjattu Kemiksi erään lukijan kysyessä asiaa Facebookissa Scandinavia Travelin sivulla.

Vaikuttaa siltä, että profiilia on vain käyty kaunistelemassa jossakin välissä uskottavammaksi.

Harto Pönkä

Ja että todennäköisesti koko Skandinavian matkailun ekspertiksi tituleerattua Terri Mapesia ei ole olemassakaan, toteaa kajaanilainen yrittäjä Ollis Leppänen.

– Todennäköisesti hän on keksitty henkilö. Kaunis kuva on kyllä toimittajalla, mutta mitään muita profiilitietoja ei löydy mistään. Minulla on usein tapana metsästää yhteystietoja. Jos niitä ei löydy ja kuitenkin sanotaan, että hän on asiantuntija, kannattaa lukea juttua kriittisemmin. Monet amerikkalaiset sivustot hakevat vain käyttäjiä sivuilleen mollaavilla artikkeleilla ja muilla, Leppänen sanoo.

Leppänen otti yhteyttä Mapesiin juurikin Scandinavia Travelin Facebook-sivuston kautta, jonne Mapesin toimittajaprofiilin Facebook-kuvake vie About.com -sivustolta. Leppänen kutsui Mapesin käymään Kajaaniin, mutta vielä ei ole vastausta kuulunut.

Mapesista vähän tietoa

Sosiaalisen median asiantuntija ja tietokirjailija Harto Pönkä on Leppäsen kanssa samaa mieltä siitä, että Mapes on keksitty henkilö.

– Profiili on epäilyttävä. Mapesista löytyy hyvin vähän tietoa netistä. Hänestä löytyy esimerkiksi tasan yksi kuva, vaikka kuinka menee etsimään About.comin historiasta. Myös Googlen kuvahaulla kuvaa ei löydy mistään muualta kuin kyseiseltä sivustolta.

Pönkä kertoo, että ensimmäinen Terri Mapes-nimisen henkilön profiili About.com:issa löytyy Archive.org-palvelun kautta vuodelta 2006.

– Kävin katsomassa sivuston vanhoja nettiversioita Internet Archive: Wayback Machine -sivustolta, joka tallettaa nettisivuista vanhoja versioita talteen. Sitä kautta löysin, että sama kuva on ollut ainakin vuodesta 2006 käytössä.

Jos ajatellaan, että Mapes olisi oikea henkilö, kuinka todennäköistä on se, että sama kuva olisi 10 vuoden jälkeekin profiilikuvana, kysyy Pönkä.

Kajaanin Raatihuone ja suihkulähde
Kajaani on artikkelin mukaan Suomen surkein kaupunki. Kuva Raatihuoneen torilta.Sini Salmirinne / Yle

Hän mainitsee myös, että Mapesin profiilisivuilla on vuonna 2008 lukenut tämän toimineen oppaana kahdessa ruotsalaiskaupungissa yliopistossa opiskelemisensa aikana. Tieto oppaana toimimisesta on poistettu profiilista vuoteen 2009 mennessä. Pöngän mukaan tuossa välissä profiilisivun kuva myös vaihdettiin peilikuvaksi ja lisättiin tieto, että Mapes olisi tehnyt juttuja muille medioille.

Vuoden 2009 jälkeen ei profiilisivun tekstiä tai kuvaa ole vaihdettu mitenkään, sanoo Pönkä. Nykyisessä profiilissa on edelleen täsmälleen samat tekstit kuin 7 vuotta aiemmin.

– Vaikuttaa siltä, että profiilia on vain käyty kaunistelemassa jossakin välissä uskottavammaksi. Terri Mapes ei ole netin perusteella elossa kuin About.com-sivustolla, Pönkä toteaa.

Miksi sitten Terri Mapes -valeprofiili olisi luotu? Pöngän mukaan voisi hyvinkin ajatella, että sivustolla on ollut tarve luoda profiili Skandinavia-osastolle.

– On haluttu profiloida, että sivustolla on Skandinavia-toimittaja erikseen, jonka nimellä juttuja julkaistaan varmaan aika monen kirjoittajan toimesta. Mutta toki on pienen pieni mahdollisuus siihen, että hän olisi ihan oikea henkilö, ja että kaikelle olisi jokin selitys.

Some herättää epäilyksiä

Yhteydenotto About Travel -sivustolle osoittautuu kiintoisaksi, sillä viimeisin Scandinavia Travel -osuuden Twitter-päivitys on vuodelta 2014, samoin viimeisin Facebook-päivitys. Se on aika erikoista sivustolle, jonka pitäisi olla matkailuvinkkeihin keskittynyt verkkosivusto.

Tosin Scandinavia Travel vastaa ihmisten kysymyksiin Facebookissa. Viimeisin kysely on sunnuntailta 24. päivä, jossa eräs Facebookin käyttäjä kyseli Kani-kaupungin perään, ja johon sivusto vastasi.

Kuvakaappaus naisen Facebook-sivusta.
Terri Mapesin henkilökohtainen Facebook-profiili on oudon tyhjä.Kuvakaappaus Facebookista

Terri Mapesin profiili samalla kuvalla kuin matkasivustollakin löytyy Facebookista, ilman yhtään näkyvää kaveria tai päivitystä. Sekin on aika omituista käytöstä matkailublogin pitäjältä. Scandinavia Travel kertoo sivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että Terri Mapes on muun muassa "The Guardian newspaperin" entinen toimittaja. Otimme asiasta yhteyttä The Guardianiin, mutta toistaiseksi vastausta ei ole tullut.

Mainostuloja halvalla sisällöllä

About.com-sivusto on Pöngän mukaan ollut aikoinaan suosittu sivusto. Vuosina 2004–2005 se on keikkunut top 20 -nettisivustojen joukossa, mutta sen jälkeen sivuston suosio on pudonnut.

– Parhaimpina vuosina sivustolla vieraili kävijöitä yli 60 miljoonaa kuukaudessa, nykyisin vain kymmenesosa tuosta. Ilmeisesti vuonna 2014 sivustolla on ollut töissä noin 1 000 eri freelancertoimittajaa, Pönkä kertoo.

Kaunis kuva on kyllä toimittajalla, mutta mitään muita profiilitietoja ei löydy mistään.

Ollis Leppänen

– Sivusto pyrkii nykyisin lähinnä saamaan kävijöitä tuottamalla mahdollisimman paljon sisältöä mahdollisimman halvalla ja saamaan sitä kautta mainostuloja. Se on halpaa sisältöä, ja jos nyt ei ihan kopioi-liitä-sisältöä, kuitenkin edullista. Sillä pyritään saamaan hyvännäköisiä otsikoita, joissa kaikissa on klikkiotsikointityyli. Se, paljonko sitten on faktaa ja kuinka paljon fiktiota, vaihtelee.

Pöngän mielestä sivusto ei ole varsinainen matkailusivusto, vaan ennemminkin joka alan sivusto, joka pyrkii kertomaan yleisesti kaikista aiheista. Jätimme eilen tiistaina haastattelupyynnön Terri Mapesille Scandinavia Travelin Facebook-sivustolle sekä Twitteriin. Vastausta ei ole kuulunut.