1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Murhatun hondurasilaisaktivistin tytär vierailee Suomessa – valtion kehitysrahastoa vaaditaan vastuuseen

Keski-Amerikan Hondurasiin rakennetaan patoa suomalaisella tuella. Helsingissä vierailevat lenca-alkuperäiskansan edustajat pelkäävät maidensa jäävän patohankkeen alle. Hanketta vastustanut lenca-johtaja Berta Cáceres surmattiin kotonaan Hondurasissa maaliskuun alussa.

Ympäristöaktivisti Berta Cacéresin arkkua kannettiin Hondurasin pääkaupungissa Tegucicalpassa torstaina. Kuva: STR / EPA

Helsingissä vierailee keskiviikosta lauantaihin neljä hondurasilaisen lenca-alkuperäiskansan edustajaa. Yksi vieraista on maaliskuun alussa surmatun ihmisoikeus- ja ympäristöaktivistin Berta Cáceresin tytär, Bertha Zúñiga Caceres.

Hondurasin kansanliike- ja alkuperäiskansajärjestöjen kansalaisneuvoston (COPINH) lenca-järjestön edustajat vastustavat patohanketta maan luoteisosassa.

Kyseistä Agua Zarca -hanketta tukevat muun muassa Suomen valtion kehitysrahoitusyhtiö Finnfund ja hollantilainen kehitysrahoittaja FMO.

– Järjestöllä oli jo Bertan aikaan vakaa ajatus, että he eivät saa ääntään kuulumaan Hondurasista tai se ääni vääristyy matkan varrella. He halusivat tulla tänne henkilökohtaisesti vetoamaan Hollannin ja Suomen kansalaisiin, jotta projekti loppuu, vierailua järjestävä Meri Mononen-Matias kertoo.

Hankkeen vastustajien mukaan laajoja alkuperäiskansojen alueita uhkaa jäädä veden alle. Heidän mukaansa patohankkeen taustoja tai vaikutuksia ei myöskään ole tutkittu kunnolla.

Finnfund on kiistänyt väitteet. Maaliskuun puolivälissä rahasto kuitenkin tiedotti (siirryt toiseen palveluun), että maksatuksia Agua Zarca -hankkeeseen ei toistaiseksi tehdä Hondurasin heikon turvallisuustilanteen ja väkivallantekojen takia.

Mononen-Matias epäilee, onko Finnfundin päätöksellä mitään käytännön merkitystä vai onko kyseessä vain näennäinen ele.

Kehitysministerin kalenterista ei löytynyt tilaa

COPINH-järjestön edustajat vierailevat Suomessa lukuisten kansalaisjärjestöjen ja yksittäisten ihmisten tuella. Vierailua on koordinoinut muun muassa kansainvälinen ympäristöjärjestöjen verkosto Maan ystävät, jota Mononen-Matias edustaa.

Toiveissa oli tapaaminen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok.) kanssa, mutta ministerin kalenterista ei löytynyt tilaa. Sen sijaan ohjelmassa on vierailu ulkoministeriössä ja tapaamisia Finnfundin johdon kanssa.

Perjantaina lencat vierailevat eduskunnassa ja tapaavat sekä Finnfundin hallintoneuvoston että eduskunnan ihmisoikeusryhmän edustajia.

Tänään keskiviikkona vietetään myös suomalaisaktivisti Jyri Jaakkolan murhan vuosipäivää. Jaakkola surmattiin Meksikon Oaxacassa kuusi vuotta sitten, eikä rikosta vieläkään ole selvitetty.

Aktivistit osoittavat tänään mieltään Meksikon lähetystön edustalla Jaakkolan ja muiden ihmisoikeuspuolustajien muistoksi.