Pieneen kylään saapuu 80 000 vierasta – Tornion Liakassa valmistaudutaan suviseuroihin

Heinäkuussa Tornion Liakan kylällä järjestetään Suviseurat-tapahtuma, johon odotetaan jopa noin 80 000 vierasta. Pienelle kylälle tapahtuma on suuri ponnistus.

Kotimaa
Ilmakuva suviseura-alueesta.
Suviseuroille Lopelle lauantainaamuun mennessä arvioitiin saapuneen 65 000 - 70 000 seuravierasta.Sakke Gustafsson / Suviseurat

Suviseurojen talkootyöt ovat käynnistymässä Liakassa. Ensimmäiset isot talkoot pidetään viikon kuluttua, jolloin raivataan risukkoja ja lajitellaan puutavaraa muun muassa kävelysiltojen rakentamista silmällä pitäen.

– Telttarakennelmien pystytys alkaa heti kun routa sulaa, sanoo Suviseurojen tiedotustoimikunnan puheenjohtaja Merja Sorjanen.

Hän kertoo, että seuraavat pari viikkoa talkoita pidetään vain lauantaisin, mutta myöhemmin aletaan talkoilla myös arkisin.

– Kaikkiaan talkoisiin osallistuu satoja, jopa tuhansia ihmisiä, aina Rovaniemeä myöten.

Alueelle tulee terveyskeskustasoista terveydenhuoltoa, apteekki, posti ja pankki.

Merja Sorjanen

Suviseurojen aikainen liikenne pyritään saamaan mahdollisimman sujuvaksi. Suviseurat järjestävät tiheää bussikuljetusta seura-alueelta Tornioon ja Haaparannalle sekä Kemiin.

– Tornioon ja Haaparannalle bussit kulkevat puolen tunnin välein ja Kemiin tunnin välein. Kyläläiset voivat matkustaa busseissa maksutta, Sorjanen sanoo.

Ruuhkia luvassa

Sorjonen arvioi, että tapahtuman aikana liikenneruuhkia on odotettavissa, vaikka suviseuraorganisaatio huolehtiikin alueen liikenteen ohjauksesta.

Paitsi liikenne, myös elämä Liakan pienessä kylässä vilkastuu huomattavasti seura-aikana. Sorjanen kertoo, että suviseura-alueelle tulee kaupunkia muistuttavia elementtejä.

– Alueelle tulee terveyskeskustasoista terveydenhuoltoa, apteekki, posti ja pankki.

Lestadiolaisten Suviseurat pidetään Tornion Liakassa heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tapahtumaan odotetaan noin 80 000 vierasta.