Ydinvoimavastustajat metsästä kohti työmaata – tunnelma jännittynyt

Ydinvoimaa Pyhäjoella vastustavat aktivistit ovat lähteneet tiistaiaamuna liikkeelle kohti ydinvoimalatyömaata. Heidän tavoitteenaan on keskeyttää työt joko symbolisesti tai konkreettisesti. He ovat varautuneet myös poliisin toimintaan.

Kotimaa
Ydinvoiman vastustajat keräsivät kännykät pois, jotta poliisi ei voi seurata tai urkkia tietoja.
Ydinvoiman vastustajat keräsivät kännykät pois, jotta poliisi ei voi seurata tai urkkia tietoja.Antti Pylväs / Yle

Ydinvoimaprotestipäivän tapahtumat ovat käynnistyneet Pyhäjoella tiiistaiaamuna noin kello yhdeksän jälkeen, kun aktivistit lähtivät leiriltään liikkeelle.

Paikalla tapahtumia on on seuraamassa Yle Oulun toimittaja Kati Jurkko, joka kertoi tunnelman olleen jännittynyt, sillä muun muassa toimintapäivän aikataulu ja tapahtumat ovat erittäin salaisia.

Arviolta neljäkymmentä aktivistia lähti kohti Fennovoiman työmaata. Heidän tavoitteenaan on töiden pysäyttäminen.

Aktivistien keskuudessa on varauduttu siihen, että poliisi ryhtyy toimenpiteisiin. Helsingistä Pyhäjoelle tullut Helena kertoo varautuneensa siihen, että poliisi voi pidättää hänet, sillä työmaa-aidan yli kiipeäminen on laiton teko.

"Mörkö" on tavallinen pakettiauto

Aktivistit viettävät toimintapäivää Ukrainassa vuonna 1986 tapahtuneen Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden muistoksi.

Ydinvoiman vastaisen Stopfennvoiman tiedotteen mukaan tiistaiaamuun herätty vailla pelkoa. Tiedotteen mukaan poliisi on tuottanut Pyhäjoelle 2015 esittelemänsä hinnakkaat "mörkö" -mellakantorjunta-ajoneuvot.

– Poliisilla on paikalla monenlaisia ajoneuvoja, joita käytetään lähinnä alueella liikkumiseen, ylikomisario Veijo Alavaikko selostaa ja lisää, että ”mörkö” on joukkojen hallintaan tarkoitettu poliisin ajoneuvo, joka on aivan tavallisen pakettiauton näköinen.

Poliisi on varautunut tämänpäiväiseen Pyhäjoen ydinvoimaprotestipäivään vahvistetulla miehityksellä.