Vanheneva Japani alkaa pakon edessä myöntää tarvitsevansa ulkomaalaisia

Valtapuolueen odotetaan esittävän lisää mahdollisuuksia ulkomaalaisille työntekijöille. Maahanmuuttopolitiikasta ei Japanissa silti vielä haluta puhua.

Ulkomaat
Kuvassa kaksi vanhusta ruokailemassa. Heidän vasemmalla puolellaan on hoitaja.
Japanin väestö vanhenee hurjaa vauhtia. Päättäjät joutuvat vähitellen pohtimaan uudelleen suhtautumistaan ulkomaalaiseen työvoimaan. Everett Kennedy Brown / EPA

Erittäin tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa harjoittavassa Japanissa on alettu selvittää ulkomaalaisten työntekijöiden määrän lisäämistä.

Japanin väestö vanhenee nopeasti ja poliitikot joutuvat tarkastelemaan maahanmuuttoa uudella tavalla. Varsinaisesta maahanmuuttopolitiikasta konservatiivisessa ja homogeenisessa Japanissa ei kuitenkaan olla vieläkään valmiita puhumaan.

Näkymä Tokion ihmisvilinään maanantaina 18. toukokuuta.
Näkymä Tokion ihmisvilinään maanantaina 18. toukokuuta.Kimimasa Mayama / EPA

Ulkomaalaiskysymys on Japanissa herkkä, mutta nyt pääministeri Shinzo Aben kansanedustajat ja esikunta ovat varovaisesti tarttumassa asiaan.

Liberaalidemokraattisen puolueen odotetaan ehdottavan, että ulkomaalaisille avointen töiden määrää lisättäisiin. Näin työpaikkoja ulkomaalaisille voisi avautua esimerkiksi hoitoalalta ja maataloudesta.

Asukasluku kutistunut miljoonalla

Ulkomaalaisten työntekijöiden määrän on arvioitu tänä vuonna nousevan yli miljoonan Japanissa, jossa on 127 miljoonaa asukasta. Yli neljännes japanilaisista on yli 65-vuotiaita.

Eläkeikä on Japanissa keskimäärin 62 vuotta. Virallinen eläkeikä nostetaan 65 vuoteen vuoteen 2025 mennessä.

Japanissa ulkomaalaisten osuus työvoimasta on 1,4 prosenttia, kun kehittyneissä talouksissa se on keskimäärin yli 5 prosenttia.

Karua kertoomaa on se, että Japanin asukasluku on vähentynyt noin miljoonalla viiden vuoden aikana. Tähän ovat johtaneet alhainen syntyvyys ja olematon maahanmuutto.

Shinzo Abe
Japanin pääministeri Shinzo AbeKimimasa Mayama / EPA

Syyskuussa pääministeri Abe ilmoitti tavoitteeksi, että asukasluku olisi yli sata miljoonaa vielä 50 vuoden kuluttua.

Japan Times (siirryt toiseen palveluun)kirjoittaa, että tutkimusten mukaan tämä on mahdollista vain, jos Japani alkaa ottaa vuosittain 200 000 maahanmuuttajaa ja syntyvyys nousee.

Pääministeri kannustaa naisia työelämään

Työvoiman tarve on Japanissa erittäin suuri. Tiukat viisumisäännökset kuitenkin estävät suurelta osin matalasti koulutettujen ulkomaalaisten työntekijöiden pääsyn maahan.

Toistaiseksi Japani on helpottanut ainoastaan korkeasti koulutettujen maahanpääsyä.

Japanissa järjestetään parlamentin ylähuoneen vaalit heinäkuussa ja maahanmuuttokysymys on edelleen hyvin herkkä asia.

Liberaalidemokraattisen puolueen edustaja painottikin uutistoimisto Reutersille, ettei puolue ole suosittelemassa Japanille "maahanmuuttopolitiikkaa".

Työvoimapulasta huolimatta monet japanilaiset pelkäävät, että ulkomaalaiset vievät heiltä työt.

Ulkomaalaisten työntekijöiden sijaan pääministeri Shinzo Abe on kannustanut naisia ja ikäihmisiä osallistumaan työelämään. Myös syntyvyyden lisäämisen tarvetta on painotettu.

Lähteet: Reuters