"Tulisitko kahden uroon väliin hotelliin?" – Tinder-kuvaajalle putkahtelee rivoja ehdotuksia

Mitä etsit Tinderistä? Lahtelainen valokuvaajaopiskelija halusi kysymykseensä vastauksen. Sen sijaan hän sai tukun härskejä ehdotuksia vällyjen väliin hyppäämisestä ja nakukuvista. Kaikesta huolimatta Tinder on kuvaajan mielestä oiva tapa etsiä kumppania.

kulttuuri
Ninni Vidgren ottaa kuvaa itsestään studiossa.
Valokuvaaja Ninni Vidgreniä kiinnostaa ihmisten seuranhaku. Hänestä nettideittailussa ei ole mitään hävettävää.

Valokuvaajaopiskelija Ninni Vidgren, 25, ei tiennyt, mihin päänsä pistää, kun ryhtyi etsimään kouluprojektiaan varten kuvattavia ja haastateltavia seuranhakupalvelu Tinderistä.

Hän halusi selvittää, mitä ihmiset hakevat palvelusta ja millaisia toiveita, oletuksia sekä kokemuksia heillä on nettideittailusta.

Omalla nimellään, kasvoillaan ja profiilillaan palvelussa esiintynyttä Vidgreniä kiinnostivat etenkin miehet: mitä mahtavat etsiä tyypit, jotka panevat profiilikuvakseen tarkasti rajatun kuvan vatsalihaksista, hauiksesta tai kahleista – tällaisia kuvia on tullut Vidgrenille vastaan.

Tarkoitus oli siis löytää, valokuvata ja haastatella miehiä, jotka etsivät kasvottomilla profiileilla seksiseuraa.

Jos jollain on vaimo ja kolme lasta, en minä koe tarpeelliseksi kertoa vaimolle, että miehesi etsii Tinderistä seuraa.

Ninni Vidgren

– He pelkäsivät, että paljastan heidän eivätkä lämmenneet hommalle. Jos jollain on vaimo ja kolme lasta, en minä koe tarpeelliseksi kertoa vaimolle, että miehesi etsii Tinderistä seuraa. Kukin etsiköön sieltä, mitä haluaa, nuori valokuvaaja puuskahtaa.

Vidgrenin oli laajennettava aihettaan. Hän lähestyi Tinderissä kymmeniä ihmisiä, ja löysi lopulta niitäkin, jotka uskalsivat kertoa, miksi ja millaista seuraa etsivät.

Projektiin lähti lopulta mukaan kymmenkunta 17–40-vuotiasta nettideittailijaa.

Miehet eivät halunneet paljastaa motiivejaan

Vidgren opiskelee valokuvausta Lahden Muotoiluinstituutissa. Valokuvausprojekti on osa kurssityönä tehtävää aikakausilehteä.

Vidgren kuvaa jokaisesta seuranhakijasta muotokuvan, joka pääsee lehteen.

En ole mies, joten minua kiinnostaa, millaista on olla mies Tinderissä.

Ninni Vidgren

Aihe kiinnostaa kuvaajaa, koska hän etsii itsekin ihmistä, jonka kanssa hankkia koiran sekä pariskuntapeiton ja jonka vierestä voisi aamulla herätä.

– En tiedä, voiko sellaista löytää Tinderistä, mutta miksei. Uskon, että siellä on tavallisia ihmisiä, jollainen itsekin olen.

Hän halusi ymmärtää etenkin palvelua käyttäjiä miesten logiikkaa.

– Harmi kyllä miehiä tarjoutui kuvattavaksi nihkeästi, kun taas naisia pititoppuutella. En ole mies, joten minua kiinnostaa, millaista on olla mies Tinderissä.

Ninnin Tinder-profiilikuva.
Valokuvaaja Ninni Vidgren tekee koulutyötä Tinderistä – ja käyttää sovellusta sujuvasti itsekin. Videolla hän kertoo, millainen on hyvä Tinder-profiili.

Nettitreffailussa kaikki on mahdollista – jopa Tinder-häät

Tulisitko kahden uroon väliin hotelliin?

Voisin ottaa kanssasi sensuelleja seksinharrastamiskuvia.

Tässä muutama reaktio, joita Vidgren sai tuntemattomille Tinder-miehille lähettämiinsä kuvauspyyntöihin vastaukseksi. Kuvaajaa härskit lohkaisut lähinnä huvittavat.

– Saako joku oikeasti tuollaisilla viesteillä seuraa? En keksi ihmistä, joka lähtisi toisen mukaan, jos toinen sanoo, että haluan nussia sinulta aivot pellolle.

Ninni Vidgren poseeraa.
– Tästä tuli aika hyvä. Ei se siitä muuksi muutu. Jatkoon, oikealle, vihreää sydäntä, Ninni naureskelee. Hanna Lumme / Yle

Törkyviestejä tuli kuitenkin vain vähän. Joku valokuvaajan kosiskelemista miehistä vastasi myös olevansa niin tunnetussa asemassa, ettei voi osallistua mihinkään hänet paljastavaan.

– En menettänyt uskoani ihmiskuntaan. On ollut hauska kokeilla itsekin, voiko nettideittailusta tulla jotain. Ja voi siitä! Yksi kaverini menee kesällä naimisiin Tinder-matchinsa kanssa, joten kaikki on mahdollista.

Valokuvaaja rohkaisee: Seuranhakua turha häpeillä

Kuvausprojekti on imaissut kuvaajan mukaansa ja parinetsinnän maailmaan siinä määrin, että Tinderiä on tullut päivitettyä tunnin välein.

Muutamilla treffeilläkin Vidgren on palvelusta bongaamiensa ihmisten kanssa käynyt. Hän on silti yhä sinkku.

Aika moni on haku päällä, vaikkei halua myöntää sitä.

Ninni Vidgren

Hän toivoo, että rohkaisemalla ihmisiä esiintymään omana itsenään valokuvissaan voitaisiin riisua nettitreffailuun liittyviä häpeän ja nolouden tunteita – niitä hän nimittäin uskoo ihmisillä olevan.

Oman kokemuksensa perusteella hän arvioi etenkin miesten häpeilevän sen myöntämistä, että nämä kaipaisivat kumppania.

– Ehkä se on sisällä kulttuurissamme, että pitää olla vahva ja itsenäinen, ei saa kaivata toista tai haluta seuraa tai varsinkaan olla niin epätoivoinen, että seuraa etsisi netistä, hän sanoo ja jatkaa:

– Haluan, että ihmiset voivat olla ylpeitä itsestään. Aika moni on haku päällä, vaikkei halua myöntää sitä. On ihan okei etsiä seuraa netistä eikä omaa naamaa tarvitse piilotella edes Tinderissä.