Vaikeiden palovammojen hoito siirrettiin Töölöstä Jorviin – hoitajat kaikkosivat

HYKSin palovammakeskus menetti paljon erikoissairaanhoitajia muuttaessaan Helsingistä Espooseen. Hoitajat katsoivat työmatkojensa tulevan hankaliksi ja hakeutuivat muihin töihin.

Kotimaa
Palovammaa pestään.
Palovammakeskuksen potilas Juhani Ruuskanen menetti saunaa lämmittäessä tajuntansa ja kaatui muuripataa päin.Yle

HYKSin palovammakeskus on maamme johtava palovammoihin keskittynyt hoitoyksikkö.

Tammikuusta lähtien Jorvin sairaalan yhteydessä sijainneen keskuksen toimintaa haittaa kuitenkin kova hoitajapula.

– Hoitajapula on kyllä tällä hetkellä erittäin merkittävä. Meillä on, kahdessa yhdistyneessä yksikössä, 70 hoitajaa, kun meillä pitäisi olla minimissään 10 hoitajaa enemmän, sanoo HYKSin palovammakeskuksen osastonylilääkäri Jyrki Vuola.

Muutto Espooseen karsi hoitajia

Hoitajapula juontaa alkunsa palovammakeskuksen muutosta Helsingin Töölöstä Espooseen, Jorvin sairaalan yhteyteen.

– Yksikön siirryttyä ihan toiseen kaupunkiin, lähes puolet palovammakeskuksen erittäin taitavista haavahoitajista lähti muihin töihin, ihan käytännön syistä. He eivät pystyneet siirtymään tänne, kertoo ylilääkäri Vuola.

Muutto Espooseen toi luksustilat

HYKSin palovammakeskus sai Jorvin sairaalan yhteyteen huippunykyaikaiset tilat. Siellä on muun muassa Suomen suurin, 86 neliömetrin, leikkaussali, jossa lämpötila voidaan säätää jopa yli 30 asteeseen.

Lämpö on tärkeää, koska palovammapotilaat palelevat herkästi. Myös potilastilat on suunniteltu niin, että niissä on helppo tehdä paljon tilaa vaativia toimenpiteitä kuten kääreiden vaihtoa.

Lähes sata potilasta vuodessa

HYKSin palovammakeskuksessa hoidetaan lähes 70 potilasta vuosittain. Espooseen muuton jälkeen palovammakeskuksessa on hoidettu jo 30 potilasta, joista kolmasosa on ollut tehohoitoa vaativia potilaita.

Palovammakeskuksen potilas Juhani Ruuskanen menetti pari viikkoa sitten saunaa lämmittäessä tajuntansa ja kaatui muuripataa päin.

– Minä en muista tapauksesta paljoakaan, mutta todennäköisesti kaaduin muuripataa päin ja padan kevyt alumiinikansi pyörähti sitten ympäri ja roiskaisi kiehuvaa vettä päälleni, kertoo Ruuskanen.

Kiehuva vesi poltti Ruuskasen vasemman käden sekä vasemman kyljen. Kaikkiaan ihopinta-alasta paloi noin 18 prosenttia. Osastonylilääkäri Jyrki Vuolan mukaan vammat saadaan parannettua ja niistä ei todennäköisesti jää edes jälkiä.

Hoitajapula laittaa hoitajat koville

Palovammat vaativat pitkällistä hoitoa. Esimerkiksi ihonsa 50-prosenttisesti polttanut saattaa joutua olemaan tehohoidossa jopa 10 viikkoa. Tämän jälkeen seuraa vielä usean viikon hoitojakso vuodeosastolla. Jokainen potilas vaatii paljon huomiota ja hoitoa. Resurssipula kuormittaa työssä olevia.

– Jos on paljon potilaita ja joukossa vaikeita tapauksia, niin muiden potilaiden odotusajat saattavat venyä, sillä me emme kuitenkaan tingi hoidosta. Se venyttää myös hoitajien päivää ja toki siinä tulee sitten vähän stressiä samalla, sanoo sairaanhoitaja Katriina Andersson HYKSin palovammakeskuksesta.

Uusien sairaanhoitajien saaminen palovammakeskukseen ei ole ihan helppoa, sillä palovammojen hoitoon erikoistuminen kestää hyvältäkin hoitajalta pari vuotta.