Vetoapua urheiluvaikuttajilta – Jyväskylän Hippoksen suunnitelmat etenevät

Urheilumiehet lähtevät luotsaamaan Hippoksen alueen kehittämistä. Asiantuntijaksi saatiin myös jääkiekkoseura HIFK:n hallituksen puheenjohtaja, mies Helsinki Garden -hankkeen taustalla.

Kotimaa
Hippoksen pääsisäänkäynti keskustasta nähden
Hippoksen pääsisäänkäynti keskustasta nähdenPES Arkkitehdit Oy

Jyväskylän Hippoksen alueen suunnitelmat harppasivat tiistaina askeleen eteenpäin, kun kaupunki julkisti neljän yksityisen sijoittajan rahoittavan alueen kaksivuotista kehittämishanketta.

Yksi sijoittajista on muuramelaistaustainen Kullervo Harvia.

– Minulla on kolme aikuista poikaa, jotka ovat kaikki ikänsä harrastaneet alueella. Erityisen mielissäni olen siitä, että se parkkipaikka ja kuravelli, joka siellä on ollut vuosikymmenet, voidaan viimein saada kuntoon, Harvia perustelee.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto ja Kullervo Harvia.
Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto ja Kullervo Harvia.Teemu Hämäläinen

Hän ja kolme kumppania, Heimo Viinanen, Esa Polas ja Jukka Seppänen sijoittavat kehityshankkeeseen Jyväskylän Hippoksen Ystävät Oy:n kautta yhteensä 1,5 miljoonaa euroa.

Jyväskylän kaupunki ja sijoittajien yhtiö allekirjoittivat tiistaina Jyväskylän Hippoksen Kehitys Oy:n perustamissopimuksen.

Rahallisen panostuksen lisäksi sijoittajat tuovat yhtiöön asiantuntemustaan. Joukolla on taustaa muun muassa JYPin omistajina.

– Kehitys Oy jatkaa sitä kehitystyötä jota tähänkin asti on tehty. Tavoitteena on kehittää Hippoksen konsepti siihen vaiheeseen, että se saadaan myytyä lopullisille rahoittajille, luonnehtii Jyväskylän kaupungin projektipäällikkö Kari Halinen.

Yhteistyö valaa uskoa sijoittajiin

Asiantuntijana hankkeeseen osallistuu myös jääkiekkoseura HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi, joka on mukana Helsinkiin Töölöön suunniteltavassa Helsinki Garden -kiinteistökehityshankkeessa.

Everi uskoo, että myös Jyväskylän Hippoksen hankkeelle on Suomessa tilaa ja tilausta.

– Mielestäni Suomen urheilun tulevaisuuden pitää perustua sille, että sen toimintaedellytyksiä parannetaan. On lähdettävä siitä ajatuksesta, että liikunta ja urheilu ovat yhteiskunnalle arvokkaita. Ja kun yhteiskunnan varojen tarvetta on nyt vähän joka puolella, pitää kehittämistä tehdä osin yksityisellä rahalla, Everi sanoo.

Hän uskoo, että tiivis yhteistyö kaupungin kanssa valaa uskoa myös potentiaalisiin sijoittajiin.

Hippos sporttibulevardi Rautpohjankadulta katsottuna
Hippoksen sporttibulevardi Rautpohjankadulta katsottuna.PES Arkkitehdit Oy

– Rahoittajat löydetään sitä kautta, että tällaisen hankkeen toimintapohja on kunnossa, Everi toteaa.

Luvassa pientä brändin viilausta

Monitoimiareena, majoituspalveluita, päivittäiskauppaa ja ravintolatoimintaa. Noin 120 000 neliömetriä erilaisia liikunta- ja toimitiloja. Se, millaiseksi Hippoksen alue tulevaisuudessa rakentuu riippuu mukaan lähtevistä toimijoista.

Rakentamisvaiheen kustannuksiksi on arvioitu 270–300 miljoonaa euroa.

– Nyt vasta alkaa varsinainen keskustelu eri toimijoiden kanssa, ja sitä kautta täsmentyvät hankkeen hintalappu ja alueen palvelut, Kari Halinen sanoo.

– Jos jossakin, niin Jyväskylässä tällainen pitäisi saada onnistumaan.

Pientä brändin viilausta lienee kuitenkin luvassa.

– Jos sanan 'Hippos' lyö nyt Googleen, niin vastaukseksi tulee virtahepoja ja hevosia. Markkinointia varten tarvitaan ehkä pientä nimen freesausta, Halinen naurahtaa.

Kari Halista, Kullervo Harviaa ja Timo Everiä haastatteli Matleena Ylikoski.