1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vapaaehtoisena veteraanien hyväksi:"Olisin paljon köyhempi, jos en olisi mukana tässä työssä"

Veteraanijärjestöt ovat myöntäneet seitsemännen kerran vuoden veteraanipalkinnot. Poikkeuksellisen merkittävästä työstä palkittiin kolme henkeä. Yksi heistä on perholainen Anja Hakala. Hän on pitänyt veteraaneille ja sotainvalideille leirejä ja kerhoja jo 35 vuotta. Hakalan lisäksi palkinto myönnettiin Pentti Karppiselle Orivedeltä ja Matti Kulmalalle Tuusulasta.

Anja Hakala. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Anja Hakala lähti mukaan 49-vuotiaana ja on jatkanut pitkään veteraanityön parissa. Hänen mukaansa vapaaehtoistyö on erittäin tärkeää, vaikka esimerkiksi parin päivän leirien järjestäminen olikin alussa jännittävää.

– Silloinen kunnan sosiaalijohtaja soitti vuonna 1983 ja pyysi mukaan toimintaan. Aluksi pistin vastaan "eihän minusta onle niin arvokkaita miehiä ja naisia johtamaan". Hän kuitenkin pyysi käymään ja ja sai minut uskomaan, että minusta on vetäjäksi.

Anja Hakala käy säännöllisesti tervehtimässä kunnan veteraaneja ja sotainvalideja sekä heidän puolisoitaan. Myös kesän leireillä ja kerhotoiminassa hän on edelleen vetäjänä.

– Veteraanien 50 vuotisjuhlassa silloinen puheenjohtaja ja hän piti minulle sellaisen puheen, että "sinä Anja olet meidän johtaja, niin kauan kuin yksikin veteraani on elossa". Ja niin minä olen ollut ja voimatkin ovat vielä riittäneet.

Tilaisuuksissa ei tarvitse kaikkea hoitaa yksin ja vuosien aikana leirit ovat keventyneet.

Olen oppinut heitä myötäelämisen taidon

Anja Hakala

– Kahvitilaisuuksissa on aina apulainen mukana. Seurakunnan puolesta on muitakin vapaaehtoista, eli ei tarvitse ihan kaikesta huolehtia. Alussa me pelasimme leireillä jopa pesäpalloa, mutta ei nykyään enää. Lääkärin ohjeiden mukaan lenkit ovat lyhentyneet. Lipun me nostamme edelleen salkoon ja laulamme lippulaulun, koska se on erittäin tärkeää. Pyydän paikalle myös jonkun luennoitsija ja tilaisuuksissa on käynytkin paljon eri alojen henkilöitä. Me keskustelemme iloisista ja surullisista asioista paljon.

Palkinto luvassa ja työ jatkuu

Suomessa palkittiin seitsemännen kerran ansioituneita henkilöitä veteraanipalkinnolla. Anja Hakalan lisäksi tunnustuksen saivat Pentti Karppinen Orivedeltä ja Matti Kulmala Tuusulasta.

Palkittuja ovat ehdottaneet maamme kolme veteraanijärjestöä eli Sotainvalidien Veljesliitto, Suomen Sotaveteraaniliitto ja Rintamaveteraaniliitto. Kaatuneiden Muistosäätiön hallitus vahvistaa palkinnonsaajat. Veteraanipalkintoja on myönnetty vuodesta 2009 alkaen. Palkituille luovutetaan toukokuun alkupuolella 2 500 euron rahapalkinto ja kunniakirja tehdystä työstä.

– Olen ollut monenlaisissa luottamushommissa mukana ja kyllä tämä on minulle tärkeää. Veteraanityö on tullut aivan etusijalle ja se on sydämen asia. Olisin paljon köyhempi, jos en olisi tässä työssä mukana. Jatkan niin kauan kuin voimia annnetaan.

Anja Hakala herkistyy pitkästä vapaahtoistyöstään kiitoksin saadessaan palkinnon.

– Se tuntuu lämpimältä sydämmessä. Olen paljon enemmän heiltä saanut, kuin olen pystynyt antamaan - näin olen kokenut sen. He ovat myötämielisiä ja iloisia, kun he tulevat esimerkiksi kerhoon ja he vain nauravat ja kysytvät "että mitäs kuuluu?". Ei kivuista puhuta mitään. Olen oppinut heiltä myötäelämisen taidon. He ovat aivan esimerkillisiä niin veteraanit kuin naisetkin. He ovat kokeneet kovia, mutta jaksavat kääntää kaikki hyväksi. Minä sanon suuret kiitokset. He ovat uhranneet paljon isänmaan hyväksi. Toivon että teillä olisi helpompaa loppuelämä, summaa Anja Hakala.

ANTTI KETTUMÄKI