Hyppää sisältöön

5 ammattilaisen vinkkiä mökkiläiselle – näin selviät pihapuun kaadosta kunnialla

Talven aikana monelle pihamaalle tai mökkisaunan nurkalle on ehtinyt kasvamaan puu, mikä täytyy heti ensi tilassa poistaa. Tilanteen eskaloituessa, tarttuu moni ensi tilassa moottorisahaan. Puuta kaataessa on syytä ottaa huomioon muutamia seikkoja.

Moottorisahan terä on hyvä teroittaa jokaisen tankillisen jälkeen. Kuva: Sari Ursin / Yle

Mikäli edellisestä puun kaadosta on ehtinyt vierähtää jo kotvan aikaa, tai kyseessä on peräti ensimmäinen kerta kun ryhtyy kaatamaan puuta, on syytä otta huomioon muutamia seikkoja. Etelä-Savon ammattiopistossa Esedussa moottorisahausta opettava Aimo Laurikainen neuvoo ottamaan muutamia asioita huomioon.

1. Analyysi omista kyvyistä

– Ensimmäiseksi kannattaa tehdä se analyysi mikä se tilanne on. Riittääkö oma taito esimerkiksi puun kaatoon. Siinä saattaa tulla melkoisia vahinkoja, jos puun alle jää rakennuksia, sähkölinjoja tai vaikka ajoneuvoja.

Mikäli omat kyvyt tuntuvat riittämättömiltä, on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen.

2. Työvälineet ja suojavarusteet

– Ensin on syytä tarkastaa, että sahan tankissa on polttoainetta, ettei suoritus jää sen vuoksi kesken. Lisäksi on syytä teroittaa sahan terä. Kun sillä sahalla tankillinen on sahattu, niin se paras terä jo kuluu pois, vaikka terä ei mihinkään osuisikaan.

– Tärkein suojavaruste on kypäräpaketti. Siinä tulee samalla kuulon ja silmien suojaus mukana. Kypärätkin vanhenee ja se on kolme vuotta se kypärän käyttöikä. Lisäksi turvahousut on hyvä varuste. Kokemukseni on, että näistä ei sahan ketju mene läpi, vaikka mekin täällä oppilaitoksella vuosittain ihan tietoisesti kokeillaan mitä ne kestää. Nämä on aika ehdottomat. Ammattilaiset kyllä näitä pitää mutta harrastajat ehkä katsovat nämä liian kalliiksi. Jos näille ei muuta käyttöä keksi niin kerää vaikka puolukoita nämä jalassa polviltaan.

Lisäksi käytössä on hyvä olla muutamia muita apuvälineitä

– Sahallahan ne puut kaadetaan, mutta sen lisäksi voisi olla esimerkiksi vänkärauta, mikä laitetaan siihen sahausrakoon. Ei anneta puulle yhtään hyvitystä. Lisäksihän tällaiset pihapuut ovat johonkin päin kallellaan tai oksat on johonkin päin, niin voisi olla tällaisia vinssejä millä sitä puuta vetää. Eli laitetaan ylempää kiinni tiukasti vaijerilla, ja vedetään sitä runkoa.

3. Puun painopisteen tarkastaminen

– Jos esimerkiksi oksat kasvavat puun toisella puolella, niin nehän vievät sen painopisteen sille puolelle. Samoin jos se puu on kallistunut toiseen suuntaan. Samoin, jos puussa on lahoa, niin se on hyvä tarkastaa jo ennen kuin puuta aloitetaan sahaamaan.

4. Kaatolovi, kaatosahaus ja pitopuu

Ennen kaatosahausta puuhun sahataan kaatolovi, sille puolelle puuta mihin suuntaan puu on tarkoitus kaataa.

– Kaatolovessahan on oleellista se, että se ylä- ja alasahaus kohtaavat. Jos sinne tulee niin sanottu piilosahaus, niin voi olla, että kun tehdään sitä kaatosahausta, sitä pitopuuta ei olekaan siellä yhtään. Pitopuu jätetään kaatoloven ja kaatosahauksen väliin. Pitopuu ei saa missään tilanteessa mennä poikki, se toimii siinä saranana, ja osoittaa puun kaatosuunnan.

5. Nurin työntö (-veto) ja tyveltä poistuminen

– Jos tähän mennessä on onnistuttu hyvin, niin sehän kaatuu siihen mihin pitääkin. Nurin työntö voidaan tehdä sillä vänkäraudalla, mutta näissä pihapuissa joudutaan usein käyttämään vinssejä ja taljoja.

– Kun puu lähtee kaatumaan, siitä lähdetään välittömästi poistumaan takaviistoon. Puun tyvi voi hyvinkin ponnahtaa sivulle tai taakse päin, niin silloin on hyvä olla katsomassa sitä tapahtumaa muutaman metrin päästä. Siitä ei siis lähdetään suoraan puun kaatosuuntaan nähden taakse päin, eikä sivulle, vaan takaviistoon.