1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

TVR: Työttömyyden nousu on taittumassa

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoittaja Työttömyysvakuutusrahasto TVR on parantanut ennustettaan työttömyyden kehittymisestä tänä vuonna. Jos käänne parempaan toteutuu, TVR:n ei tarvitsekaan ottaa satoja miljoonia uutta velkaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoittamiseksi.

talous
Vuoronumerolappuja TE-toimistolla.
Vuoronumerolappuja TE-toimistolla.Ismo Pekkarinen / AOP

– Tämä on myönteinen kehityssuunta, iloitsee toimitusjohtaja Janne Metsämäki.

Työttömyysvakuutusrahasto TVR kertoi tiistaina parantaneen arviotaan työttömyyden ja samalla myös TVR:n rahoittamien ansiosidonnaisten työttömyysturvamenojen kehityksestä tänä vuonna.

Viime elokuussa TVR ennusti, että työttömyysaste olisi vuonna 2016 keskimäärin 10,1 prosenttia ja TVR:n nettovarallisuus 419 miljoonaa euroa miinuksella.

Nyt TVR:n hallitus arvioi, että vuoden 2016 keskimääräinen työttömyysaste olisi 9,4 prosenttia ja TVR:n nettovarallisuus enää noin 50 miljoonaa euroa miinuksella.

– Työttömyyden nousu on taittumassa. Arvioimme näin useisiin lähteisiin ja ennusteisiin nojaten, Metsämäki sanoo.

Samaan hengenvetoon Metsämäki kuitenkin toteaa, että Suomen talouskehityksen lähiajan näkymiin sisältyy edelleen runsaasti epävarmuutta ja uhkia työttömyyskehityksen suhteen.

– Työttömyys voi kohota uudelleen syksyllä, Metsämäki arvioi.

TVR:n rahoitukselle työttömyyden vähentyminen toisi noin 350 miljoonan euron helpotuksen verrattuna elokuussa tehtyyn arvioon. Lisäksi ansiosidonnaista vakuutusmaksua korotettiin tämän vuoden alusta, mikä myös lisää tuloja.

– TVR:n tarve nostaa uutta velkaa tänä vuonna näyttäisi jäävän vähäiseksi, Metsämäki sanoo.

Viime vuonna TVR:n keräsi ja tilitti maksuja muun muassa työttömyyskassoille ja eläketurvakeskukselle noin 4 miljardia euroa. Velkaa, pääosin viime vuodelta, TVR:lle on kertynyt noin miljardin euron verran.

Lue seuraavaksi