1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Hallintotieteen professori: "Entä jos sote-palveluiden yhtiöittäminen on raskas ja karkea virhe?"

Tampereen yliopiston hallintotieteen professori Jari Stenvall perää alueellisia malleja sote -palveluiden tuotantoon. Yhtiöittämisen vaikutuksista ei ole tarkkaa tietoa, joten erilaiset mallit voisivat vähentää uudistuksen kokonaisriskiä.

Kuva: Pia Tuukkanen / Yle

Alueille pitäisi antaa mahdollisuus alueellisiin kokeiluihin ja erilaisiin malleihin sote-uudistuksessa, perää Tampereen yliopiston hallintotieteen professori Jari Stenvall.

Stenvallin mukaan yhden mallin toteuttaminen läpi koko Suomen on uhkarohkeaa, koska alueet ovat erilaisia eikä esimerkiksi yhtiöittämisen vaikutuksista ole tarpeeksi tietoa.

– Entä jos todetaankin, että yhtiöittäminen oli esimerkiksi raskas ja karkea virhe, ja me toteutetaan kerralla koko maassa. Se on aika iso asia. 

Jos meille tulee hullunlehmäntaudin tai sikainfluenssan kaltainen tauti, niin miten yhtiöittämismallissa pystytään reagoimaan niin, että suomalainen yhteiskunta toimii.

Jari Stenvall

– Me ollaan siinä tilanteessa, että me ei tiedetä, mikä ratkaisu toimii tai ei toimi. Yhtiöittäminen voi toimia tai voi olla, että se ei toimi. Kokonaisuudistuksen riski pienenisi, jos meillä olisi erilaisia alueellisia malleja palveluiden tuotantoon, Stenvall sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että metropolialueelle rakennettaisiin oma sote-malli ja harvemmin asutuille alueille omansa.

– Pirkanmaalla voitaisiin todeta, että tietyt asiat kannattaa yhtiöittää tai että kannattaa yhtiöittää enemmän, mutta Lapissa toimittaisiinkin toisella tavalla, Stenvall sanoo.

Väsytystaktiikalla keskinkertaiseen ratkaisuun

Vuosia kestänyt soutaminen ja huopaaminen on aiheuttanut monin paikoin sote-väsymystä. Stenvall näkee uhkana, että väsymyksen keskellä voidaan tyytyä keskinkertaiseen ratkaisuun, eikä ratkaisuja harkita loppuun asti.

– Voi nyt olla, että me ei ihan jakseta riittävästi keskustella yhteiskunnassa siitä, mitä kaikkea tämä yhtiöittäminen tarkoittaa.

Me ei tiedetä, mikä ratkaisu toimii tai ei toimi. Yhtiöittäminen voi toimia tai voi olla, että se ei toimi.

Jari Stenvall

– Jos ajatellaan vaikka jääkiekkopeliä, playoffit käynnissä ja kolmas jatkoerä, niin onhan se peli heikkotasoisempaa verrattuna siihen kuin aloitettiin. Kyllä siinä väsymisen myötä aletaan hakea kompromisseja ja aletaan tyytymään vähäisempään, Stenvall toteaa.

Vaara vaanii Stenvallin mukaan edelleen sekä yksityiskohdissa että kokonaisuudessa. Epäselvää on esimerkiksi se, miten hyvin yhtiöitetyt sote -palvelut taipuvat tulevaisuudessa poikkeusolosuhteiden edessä.

– Jos meille tulee vaikka hullunlehmäntaudin tai sikainfluenssan kaltainen tauti Suomeen, niin miten me pystytään yhtiöittämismallissa reagoimaan niin, että suomalainen yhteiskunta toimii, Stenvall kysyy.

– Kokonaisuus on niin vaikeasti hahmotettavissa oleva, että kukaan ei hallitse tätä kokonaisuutta.

Näkymä kirkkaammaksi

Sote-uudistuksen synnytys saa Stenvallilta pyyhkeitä osakseen. Kymmenen vuoden aikana sote-uudistusta on ratkaistu lopullisesti jo monta kertaa, mutta aina uuden ehdotuksen pohjalta.

Vanhaa ehdotusta ei ole jatkettu ja sparrattu, vaan pöytään on tuotu aina uusi näkökulma.

Pitäisi olla näkymä siitä, onko osa palveluista, kuten terveyskeskuksista, tarpeettomia digitalisoinnin tai erilaisten teknologioiden myötä.

Jari Stenvall

– Poliittisena päätöksentekijänä laittaisin pääni piiloon ja häpeäisin. Ei tämä prosessi ole poliittiselle päätöksenteolle kunniaksi ollut, Stenvall lataa.

– Tämä on sellainen kymmenen vuoden jumppaus ja meillä on historia tässä - epäonnistumisten historia - on koitettu sitä sun tätä ja otettu takaisin, käännytty uuteen suuntaan.

Stenvall perää kirkkaamman näkymän muodostamista, jotta sote-uudistus saadaan kunnialla satamaan. 

– Minä toivoisin, että tehtäisiin kunnollinen analyysi siitä, mitä tässä nyt oikein päätetään. Näin osattaisiin katsoa pidemmällä aikavälillä, että onko tämä järkevää.

– Meillä pitäisi olla näkymä siitä, onko osa palveluista, kuten terveyskeskuksista, tarpeettomia digitalisoinnin tai erilaisten teknologioiden myötä. Osa palveluista menettää paikkamerkityksen, koska niitä voi saada teknologian kautta, Stenvall sanoo.