Hyppää sisältöön

Venäläiskoululaisten arkeen kuuluvat lisäkurssit itsestään selvänä osana

Venäläiskouluissa on tapana järjestää erilaisia kursseja lapsille varsinaisen koulupäivän jälkeen. Ajatuksena on, ettei lasten tarvitse olla yksin kotona ja lisäksi he oppivat uutta. Moskovalainen koulu menee vielä pidemmälle ja pitää ovensa auki lapsille ympäri vuoden.

Tiikeriteema maalauskerhossa. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Kurssitoiminta on tuttua kaikista Venäjän kouluista. On hyvin tavallista, että lapsilla on vapaa-ehtoisia kursseja joko omassa koulussa tai jossakin muualla.

Sekä vanhemmat että opettajat ajattelevat, ettei lasten kuulu olla yksin kotona koulupäivän jälkeen. Lisäksi ajatellaan, että kurssit antavat lapsille hyvät eväät menestykseen elämässä.

Lomonosovskin prospektin varrella Moskovan keskustan eteläpuolella sijaitseva koulu numero 2086 on yksi Moskovan suurimmista, siellä opiskelee yli 2 000 lasta. Koulu on valinnut erikoisen lukukausijärjestelmän ja tarjoaa kaikille koululaisille mahdollisuuden olla koulussa joka arkipäivä ympäri vuoden.

Koulu on yhdessä vanhempien kanssa päättänyt, että koulua käydään viisi viikkoa, jonka jälkeen on yksi vapaa viikko. Näin koulu työskentelee ympäri vuoden. Eikä siinä kaikki: kouluun voi tulla myös vapaaviikkojen aikana, silloin ei ole tavallisia oppitunteja, ainoastaan kurssitoimintaa.

Kesällä kursseihin kuuluvat leirikoulut ja tutkimusretket sekä kaupungin kulttuurikohteisiin että kaukaisempiin luontokohteisiin.

Lapset tulevat kouluun lomallakin

Vaikka koulu on lomalla, mallirakennusluokassa on vain yksi vapaa paikka. Töiden teemat ovat isänmaallisia ja melko sotaisia.

Yksi pojista on polttamassa Venäjän vaakunaa puulevylle, toinen rakentaa taisteluhelikopterin pienoismallia. Pienoismallien lisäksi koululaiset rakentavat eri materiaaleista mallille sopivan ympäristön. Yksi pojista on muovaillut tuhotun kylän panssarivaununsa ympärille.

Tälle kurssille olisi enemmän tulijoita kuin on paikkoja. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Kursseilla oppilailla on myös seuraa ja he oppivat sekä yhteistyötä että toistensa kunnioittamista. Näitä taitoja arvostetaan kovasti Venäjällä.

Jos opettajat huomaavat, että joku lapsista ei käy mitään kurssia he ottavat yhteyttä vanhempiin ja keskustelevat asiasta. Yleinen asenne on, että jokaisen pitäisi osallistua ainakin yhteen kurssiin.

Koulu numero 2086 on niin iso, että sillä on mahdollisuuksia tarjota hyvin laaja kurssivalikoima. Siellä onkin yli 50 erilaista kurssia valittavana.

Myös opettajat vaikuttavat innostuneilta

Kurssivalikoimaan kuuluu muun muassa kielikursseja, urheilua, musiikkia, taideaineita, luonnossa liikkumista ja teatteria. Kurssinvetäjinä toimii niin koulun omia opettajia kuin ulkopuolisia asiantuntijoita.

Teatterisalissa opettaa ammattinäyttelijä ja robottirakennussalissa koulun oma iäkäs opettaja, joka on koulutukseltaan insinööri. On mahdotonta sanoa kumpi on innostuneempi uusimmasta keksinnöstä, opettaja vai kymmenvuotias Fedja, joka on suunnitellut ja rakentanut mallin metroasemasta, joka käyttää uusiutuvaa energiaa.

Fjodor on suunnitellut uuden metroaseman. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Robottiluokassa käytetään lego-palikoita ja valmiita rakennelmia ohjataan tietokoneohjelmalla. Lapset suunnittelevat sekä ohjelmat että rakenteet. Koulun oppilaat ovat voittaneet useita palkintoja koululaisten keksintö-kilpailuissa.

Robotin rakentaminen ei ole helppoa eivätkä heikoimmat oppilaat pysty kovin monimutkaisia kojeita rakentamaan. Samoin jotkut eivät pärjää piirustustehtävissä tai urheilusuorituksissa yhtä hyvin kuin toiset.

Opettajat pitävät tärkeänä, että jokainen tuntisi onnistuvansa ja valitsevat siksi jokaiselle oppilaalle sellaisen tehtävän, josta hän voi suoriutua.

Kurssit ovat osaksi maksullisia, mutta on myös vapaapaikkoja lapsille, joiden vanhemmat eivät pysty maksanaan kurssimaksua.