1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oulu kasvaa sisäänpäin – Välivainiolle muuttaa tuhansia asukkaita lisää

Oulun vanhoihin kaupunginosiin on suunniteltu laajaa täydennysrakentamista. Yksi alueista on Välivainio, josta hurjimmissa visioissa pääsisi keskustaan raitiovaunulla.

Kotimaan uutiset
Tulevaisuuden näkymä Välivainiolta
Rakennusliike Lapti Oy

Oulun kaupungilla on suuret suunnitelmat Välivainiolla.

Aluetta halkoisi suunnitelman mukaan Kemintien bulevardi, jota pitkin voisi kulkea parinkymmenen vuoden kuluttua raitiovaunu. Asuntoja on tulossa kaikkiaan 7 000 ihmiselle, kun nyt pientalovaltaisella alueella asuu noin 3 000 ihmistä.

Sijainti erinomainen

Oulun kaupungin kaavoitusarkkitehti Mika Uolamo pitää Kemintien vartta kaupungin parhaana täydennysrakentamisen alueena sijaintinsa ja sen puolesta, että kaupunki omistaa lähes kaiken maan rakennettavalta alueelta.

– Sijainti keskustan ja yliopiston välillä on aivan erinomainen. Tästä kulkee tälläkin hetkellä kaupungin paras joukkoliikenne.

Uolamo arvioi kysynnän Välivainiolla kasvavan erityisesti siinä vaiheessa, kun Toppilansalmen ympäristön rakentaminen alkaa olla loppusuoralla.

Liikunta, teknologia ja tiede kulmakivinä

Valtaosa nyt rakennettavista asunnoista on kerrostaloja ja niiden määrä tulee jatkossakin kasvamaan. Väestönmuutoksen ja kysynnän myötä kerrostaloja tarvitaan entistä enemmän ja nimenomaan hyvien palvelujen ja joukkoliikenteen äärelle.

Mika Uolamo, kaavoitusarkkitehti

Rakentaminen alkaa Välivainion vanhan koulun ympäristöstä. Alueen rakentajaksi Oulun kaupunki valitsi Rakennusliike Lapti Oy:n. Se on antanut suunnitelmalleen nimeksi Välivainion Galaksi.

Tavoitteena on rakentaa alueesta innovatiivinen ja vetovoimainen asuin-, työpaikka- ja palvelukeskittymä, jonka suunnittelun kulmakiviä ovat liikunta, teknologia ja taide.

Rakennusliike Laptin suunnitelmien mukaan alueelle rakennetaan asuntoja monipuolisesti yksiöistä perheasuntoihin ja palveluasumiseen.

Oululaisten halutaan asuvan entistä tiiviimmin

Välivainion täydennysrakentaminen on esimerkki siitä, kuinka Oulun kaupungin halutaan kasvavan. Ihmiset halutaan tiiviimmin kulkuväylien varrelle ja lähelle keskustaa.

– Valtaosa nyt rakennettavista asunnoista on kerrostaloja ja niiden määrä tulee jatkossakin kasvamaan. Väestönmuutoksen ja kysynnän myötä kerrostaloja tarvitaan entistä enemmän ja nimenomaan hyvien palvelujen ja joukkoliikenteen äärelle, Mika Uolamo sanoo.

Uuden rakentaminen nostaa vanhan arvoa

Kun vanhalle asuinalueen yhteyteen rakennetaan uutta, myös vanhojen asuntojen hintojen odotetaan kohoavan. Näin ennustetaan käyvän myös täällä Välivainion alueella.

Teknologiayritys Reaktorin ennusteen mukaan Välivainiolla asuntojen hinnat nousisivat ensi vuonna jopa yli viisi prosenttia.

Asukkaat suhtautuvatkin alueen kehittämiseen myönteisesti, kertoo Välivainion omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Kiuru.

– Kuulostaa siltä, että kaupunki kehittyy ja meillä ei ole sitä vastaan mitään, jos suunnitelmat ovat hyviä. Kerrostaloasutusta vähän vieroksuimme ensin, mutta kaupungin suunnitelmien mukaan kerrostalot ja olemassa oleva pientaloalue voivat sopia hyvinkin yhteen.

Lue seuraavaksi