Ei puristelulle, koskettelulle ja kouraisuille – julkkikset vetoavat kunnioituksen puolesta

Seksuaalinen kaltoinkohtelu on valitettavasti ollut osa suomalaista arkipäivää aina, #Respect-kampanjan julkilausumassa sanotaan. Ilmoitukset seksuaalisesta ahdistelusta ovat poliisin tilastojen mukaan lisääntyneet tammi-maaliskuun aikana merkittävästi verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Kotimaa
#Respect-kampanja taistelee seksuaalista häirintää vastaan.
#Respect-kampanja taistelee seksuaalista häirintää vastaan.#respect

Muun muassa Helsingin kaupunki ja poliisilaitos sekä televisiosta ja politiikasta tutut kasvot ovat mukana #respect-kampanjassa.

Kampanjan viestinä on, että jokaisella on oikeus itse määrittää oman koskemattomuutensa rajat, jokaisella on oikeus sanoa ei.

Kampanjassa ovat mukana mm. kansanedustajat Jani Toivola ja Nasima Razmyar sekä näyttelijä Petteri Summanen ja laulaja Krista Siegfrieds.

Mukana ovat myös Ylen Puoli seitsemän -ohjelman juontajat Susanna Laine ja Mikko Kekäläinen.

Kampanjan julkilausumassa sanotaan, että vaikka seksuaalinen häirintä on herättänyt viime kuukausina laajasti keskustelua, on se valitettavasti ollut osa suomalaista arkipäivää aina. Seksuaalista häirintää esiintyy työpaikoilla, ravintoloissa, harrastuksissa, kaduilla, puistoissa, netissä, julkisissa liikennevälineissä, lähestulkoon kaikkialla.

– Seksuaalinen häirintä on vakava asia. Kenenkään ei tarvitse sietää puristelua, lääppimistä, kourimista, vihjailuja tai yksityisyyteen meneviä kommentteja. Vain murto-osa seksuaalisesta häirinnästä on sellaista, että siitä tehdään ilmoitus poliisille. Kaikki häirintä ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä, mutta minkäänlaista seksuaalista kaltoinkohtelua ei tarvitse sietää, toteaa tiedotteessa komisario Johanna Guessous Helsingin poliisilaitoksen Ennalta estävästä toiminnosta.

Seksuaalirikosten määrä kasvoi Uudellamaalla

Poliisin viikonvaihteessa julkaisemien tilastojen mukaan seksuaalirikokset ovat lisääntyneet alkuvuodesta Uudellamaalla edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Ainoastaan Itä-Uudenmaan poliisin tilastoissa seksuaalirikokset ovat vähentyneet. Vuoden 2015 tammi-maaliskuussa Itä-Uudellamaalla tehtiin 88 seksuaalirikosta, kun tänä vuonna vastaava määrä oli 65.

Länsi-Uudenmaan vastaavat tilastot ovat 43 viime vuonna ja 77 tänä vuonna. Helsingissä seksuaalirikosten määrä kasvoi 95:stä 144:ään.

Kokonaisuudessaan Uudenmaan alueen seksuaalirikosten määrä kasvoi siis 60 tapauksella, kun verrataan viime vuoden tammi-maaliskuuta tämän vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

#respect-juliste

Ilmoitukset seksuaalisesta ahdistelusta lisääntyivät

Ilmoitukset seksuaalisesta ahdistelusta ovat poliisin tilastojen mukaan lisääntyneet tammi-maaliskuun aikana merkittävästi verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Koko Suomessa seksuaalisia ahdisteluja on ilmoitettu 132 kappaletta, kun viime vuonna vastaavaan aikaan niitä oli 44 kappaletta.

Helsingissä seksuaalisia ahdisteluja ilmoitettiin alkuvuoden aikana 46, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 5. Rikosnimikkeenä seksuaalinen ahdistelu tuli lakiin syyskuussa 2014.

– Seksuaalinen ahdistelu on ollut julkisessa keskustelussa vahvasti esillä koko alkuvuoden ajan. Asiallinen keskustelu ja oikean tiedon lisääminen on hyvä asia. Poliisi on viestinnässään painottanut, että on tärkeää, että rikoksista ilmoitetaan poliisille mahdollisimman nopeasti. Nyt rikosilmoituksia on tehty selvästi aiempaa enemmän ja seksuaalinen ahdistelu ymmärretään rikokseksi, toteaa kampanjan tiedotteessa rikosylikomisario Jonna Turunen Helsingin poliisin Vakavat henkilöön kohdistuvat rikokset -toiminnosta.

Yhteisen julkilausuman on allekirjoittanut 20 eri tahoa, jotka työskentelevät muun muassa lasten, nuorten ja vähemmistöjen kanssa. Myös sisäministeri Petteri Orpo pitää toimijoiden välistä yhteistyötä tiedotteen mukaan erittäin arvokkaana ja hän tukee julkilausuman viestiä.

Jokainen voi ottaa osaa asian puolesta laittamalla sosiaaliseen mediaan itsestään kuvan, jossa käteen on kirjoitettu #RESPECT.

Juttua korjattu 27.4. klo 15.48: Helsingissä ilmoitettiin seksuaalisia ahdisteluja alkuvuoden aikana 46, ei 41, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin. Poliisien sitaatit ovat tiedotteesta.