Australia teki historiansa suurimmat asekaupat – ostaa Ranskalta 12 sukellusvenettä

Ranska voitti ennakkosuosikina pidetyn Japanin kilpailussa maailman suurimpiin kuuluvasta asekaupasta. Australia aikoo kaksinkertaistaa sukellusvenelaivastonsa.

Ulkomaat
sukellusvene sivulta
Ranskalaisen DCNS-yhtymän kuva Barracuda-luokan sukellusveneestä, joita Australia ostaa 12 kappaletta.DCNS / EPA

Australia ilmoitti tiistaina ostavansa ranskalaiselta valtionyhtiöltä DCNS:ltä uudet sukellusveneet laivastolleen. Sukellusveneitä hankitaan 12 ja niillä korvataan Australian merivoimilla nyt käytössä olevat kuusi Collins-luokan sukellusvenettä.

Ranska tarjosi Australialle versiota uudesta Barracuda-luokan aluksesta. Ranska rakentaa parhaillaan itselleen Barracudan ydinkäyttöistä mallia, mutta Australian ostama tyyppi on dieselsähkökäyttöinen.

Australian sukellusveneet on tarkoitettu toimimaan toisia pinta-aluksia tai sukellusveneitä vastaan, ja niiden pääaseina ovat torpedot. Ranskalainen valmistaja lupaa veneisiin uudenaikaisimman sensoritekniikan ja muun varustuksen.

Vaikka Barracuda on melko suuri sukellusvene, vastustajan on kuitenkin vaikea havaita ja tuhota sitä. Barracuda ei käytä vedessä etenemiseen potkuria vaan vesisuihkujärjestelmää, minkä vuoksi se on kulkiessaan paljon perinteistä sukellusvenettä hiljaisempi.

sukellusvene barracuda takaapäin
Barracuda-sukellusveneessä ei ole potkuria vaan vesisuihkujärjestelmä, ja siksi se on erittäin hiljainen ja vaikea havaita sukellusveneentorjunnassa käytettävillä kuuntelulaitteilla.DCNS / EPA

Hinta yli 30 miljardia euroa

Australian sukellusvenehankinnan hinta-arvio on noussut vuosien mittaan, ja nyt veneiden arvioidaan maksavan 34-38 miljardia euroa. Kyseessä on Australian suurin asekauppa koskaan. Vertailun vuoksi Suomen hävittäjäkaluston uusinnan on arveltu maksavan 6-10 miljardia euroa.

Sukellusveneet rakennetaan Australiassa, Adelaidessa, ja pääministeri Malcolm Turnbull lupasi projektin tuovan tuhansia työpaikkoja. Kauppa julkistettiin ilmeisesti ennakoitua aikaisemmin, jotta hyvät työllisyysuutiset ehtisivät vaikuttaa kesällä pidettäviin vaaleihin.

Myös Ranskassa on luvattu kaupan tuovan nelisen tuhatta työpaikkaa.

Japanille takaisku

Australian sukellusvenetilauksen ennakkosuosikkina pidettiin japanilaista Mitsubishin johtamaa teollisuusryhmää, jota tuki taustalla myös Yhdysvallat. Tilaus olisi merkinnyt Japanille tärkeää avausta, ensimmäistä suurta aseteknologian vientisopimusta sitten toisen maailmansodan.

Japanilaiset eivät kuitenkaan selvästi kertoneet, suostuisivatko he alusten rakentamiseen Australiassa. Lisäksi japanilaisia veneitä suosinut pääministeri Tony Abbott vaihdettiin Turnbulliin viime syksynä. Australiassa myös saatettiin ennakoida, että sitoutuminen japanilaiseen asetekniikkaan olisi saattanut ärsyttää Kiinaa, joka on Australian tärkein kauppakumppani.

Kilvassa oli viime metreille mukana myös saksalainen ThyssenKrupp, jolla on pitkä kokemus sukellusveneiden tekemisestä. Se on myynyt niitä Saksaan ja seitsemääntoista muuhun maahan, esimerkiksi Israeliin, Turkkiin, Kreikkaan ja Etelä-Koreaan. Saksalaisten vene oli ilmeisesti kuitenkin liian pieni australialaisten tarpeisiin. Australian laivasto toimii valtavalla alueella, joka ulottuu Eteläiseltä Jäämereltä Tyynelle valtamerelle.

Australia kasvattaa puolustusta

Jos sukellusvenekauppa viedään loppuun asti tilauksen mukaisena, Australiasta tulee maailman kymmenenneksi suurin sukellusvenevaltio, edellä esimerkiksi kaikkia Euroopan maita.

Australia kasvattaa puolustusmenojaan, ja merivoimille aiotaan hankkia myös uusia pinta-aluksia, muun muassa yhdeksän fregattia. Aasian ja Tyynenmeren alueella on käynnissä eräänlainen kilpavarustelu. Siinä on suurin tekijä Kiina, joka kasvattaa laivastoaan muun muassa lentotukialuksilla ja samalla esittää aluevaatimuksia merialueilla.

Myös Japani on kasvattamassa puolustusmenojaan. Yhdysvallat, joka aiemmin aikoi keskittää sotilaallista huomiotaan Tyynenmeren alueelle, on joutunut hajottamaan voimiaan Lähi-Itään ja Eurooppaan.

grafiikka sukellusveneistä eri maissa
Maailman suurimmat sukellusvenelaivastot ovat Yhdysvalloilla, Pohjois-Korealla, Kiinalla ja Venäjällä. Pohjois-Korean veneistä monet ovat vain rannikkovesille sopivia. Yllämainittujen lisäksi on vielä 13 maata, joilla on 2-4 sukellusvenettä. Suomella ei ole yhtään. Yle Uutisgrafiikka Lähde: globalfirepower.com

Lähteet: AFP, AP, Reuters