1. yle.fi
  2. Uutiset

Jarkon paikka – vain politiikkaan tarvittava populismi ja paineensietokyky puuttuu

Oulun kaupunginvaltuuston takaosan mediarivillä Jarkko Jalosella on oma paikka. Hän on ainoa, jolla on oma vaaleista ja viroista riippumaton paikkansa salissa. Nyt 44-vuotias Jarkko Jalonen on istunut kokoukset läpi vuodesta 1992. Mies on kiinteä osa Oulun kunnallispoliittista yhteisöä ja muistaa paikallispolitiikan koukerot vuosikymmenten varrelta. Kaikki poliittiset ryhmät ovat pyytäneet Jarkkoa ehdokkaakseen, mutta hän kokee itsensä enemmän virkamieheksi kuin poliitikoksi.

kunnanvaltuustot
Jarkko Jalonen on seurannut Oulun kaupunginvaltuuston kokouksia yhtäjaksoisesti joulukusta 1992.
Jarkko Jalonen on seurannut Oulun kaupunginvaltuuston kokouksia yhtäjaksoisesti joulukuusta 1992. Hänellä on valtuuston mediarivillä oma paikka. Puolessa vuosisadassa valtuutetut ja virkamiehet ovat tulleet tutuksi.Timo Sipola / Yle

Harva poliitikko tai virkamieskään on yhtä perusteellisesti perillä kunnallispolitiikasta ja kunnallishallinnosta kuin oululainen Jarkko Jalonen. Hänen harrastuksensa on Oulun kuntapolitiikka.

Jalosesta onkin tullut olennainen osa Oulun kaupunginvaltuuston kokouksia.

– Jarkko on hirveän sydämellinen ihminen. Hän tuo tähän valtuuston kokoukseen aivan tietynlaisen leimansa. Ilman Jarkkoa ei olisi valtuuston kokoustakaan, toteaa viimeiset kymmenen vuotta Jarkon hyvinvoinnista kokousten aikana huolehtinut Oulun kaupungin johdon assistentti Arja Kuisma.

Opettaja istutti kipinän

Lohipadon erityiskoulusta yhteiskunnallisen kipinänsä saanut Jarkko Jalonen asuu cp-

Jarkko on hirveän sydämellinen ihminen. Hän tuo tähän valtuuston kokoukseen aivan tietynlaisen leimansa. Ilman Jarkkoa ei olisi valtuuston kokoustakaan.

Arja Kuisma, kaupunginjohdon assistentti

liikuntavammansa vuoksi vanhempiensa luona. Hän on lähtenyt isänsä kyydissä kerran kuussa järjestettäviin Oulun kaupunginvaltuuston kokouksiin yhtäjaksoisesti jo lähes neljännesvuosisadan ajan.

Eikä kiinnostus ole osoittanut minkäänlaisia hiipumisen merkkejä.

– Kyllä se oikeastaan lähti jo kouluajoilta. Yhteiskuntaopissa sattui olemaan kiinnostava opettaja, jonka kanssa keskustelin paljon. Vuoden 1988 kuntavaalien alla keskusteltiin opettajan kanssa kahdestaan kokonainen oppitunti ja luokkakaverit siitä muistuttelivat pitkät ajat, naurahtaa Jalonen.

Monet kokevat kunnallispolitiikan jotenkin puuduttavaksi ja useimmat kunnallispolitiikasta kiinnostuneet tekevät sen parissa työtään. Harrastuksena kunnallispolitiikka on politiikantekijöiden ulkopuolella todella harvinainen ilmiö. Jalonen tietää paljon kunnallishallinnosta ja muistaa hyvin asioiden kulun ja käsittelyn Oulussa noin neljännesvuosisadan ajalta.

– Kunnallispolitiikka on kiinnostavaa. Siinä käsitellään oman kunnan tai kaupungin, jopa asuinalueen asioita.

– Paljon on muutoksia tullut niin kuin nyt muun muassa kuntarakenteessa. Meilläkin on Oulussa siirrytty vanhasta Kanta-Oulusta monikuntaliitoksen kautta Uuteen Ouluun. Synnytystuskia siinä on ollut ja taitaa edelleenkin olla.

– Kuntien rooli on myös muuttumassa merkittävästi aluehallintouudistuksen ja sote-uudistuksen myötä, luettelee Jalonen harrastuksensa hyviä puolia.

Päättäjät ja virkamiehet vaihtuvat, Jarkko pysyy

Jalosen Jarkon tuntevat Oulun kaupungintalolla kaikki ja monet kunnan työntekijät, ja

Kyllä se oikeastaan lähti jo kouluajoilta. Yhteiskuntaopissa sattui olemaan kiinnostava opettaja, jonka kanssa keskustelin paljon.

Jarkko Jalonen

poliitikot ovat hänen henkilökohtaisia kavereitaan. Sosiaalinen media on helpottanut kanssakäymistä, ja nykyään monet Oulun kunnalliselämässä olevat pitävät yhteyttä Jaloseen sitäkin kautta.

– Me olemme yhteyksissä viikoittain ainakin sosiaalisen median kautta, ja monesti mennään vielä yksityisviestien puolelle, kertoo Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (kok.).

Monet virkamiehet, valtuuston puheenjohtajat ja melkein kaikki kunnanvaltuutetutkin ovat vuosien varrella ehtineet vaihtua. Itse asiassa Jarkko Jalonen on ainoa, jolla on valtuustosalissa nimetty pysyvä istumapaikka. Sen hänelle antoi yksi Hännisen edeltäjistä, tuomiorovasti Matti Pikkarainen (kesk.) ollessaan valtuuston puheenjohtaja 2000-luvun alkupuolella.

"Pyörit sisäpiirissä, mutta et kuulu siihen"

Toinen entinen Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jorma Yypänaho (kok.) on joskus todennut Jaloselle, että hänen roolinsa Oulun kunnallispolitiikassa on hyvin samankaltainen kuin toimittajan.

– Hän sanoi, että Jarkko, sinulla on samanlainen rooli kuin toimittajalla. Pyörit sisäpiirissä, mutta et kuitenkaan kuulu siihen. Ja oikeassahan hän oli, naurahtaa Jalonen.

Hienoa, että on kuntalainen joka varmasti valmistautuu aina kun tulee kokoukseen. Hänen kanssaan on mukava vaihtaa ajatuksia.

Matti Pennanen, kaupunginjohtaja Oulu

Toimittajaa enemmän Jalonen muistuttaa nykyään bloggaria, jolla on näkemyksiä kunnallispolitiikan hoidosta ja joista hän kertoo facebook-sivuillaan.

– Hienoa, että on kuntalainen, joka varmasti valmistautuu aina kun tulee kokoukseen. Hänen kanssaan on mukava vaihtaa ajatuksia, sanoo kuusitoista vuotta miehen tuntenut Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen.

Kaupunginjohtajien kaveri

Pennasen edeltäjistä Risto Parjanne päätti kutsua Jalosen pitkään jokavuotisen budjettivaltuuston jälkeen järjestetyille valtuustoillallisille. Tämä perinne alkoi 1997. Parjanne kertoi Jaloselle jäähyväisillallisillaan, että perinne jatkuisi hänen siirryttyä Kuntaliiton johtoon vuonna 1999. Ja niin se jatkuikin, Uuden Oulun syntymiseen saakka kolmisen vuotta sitten.

Myös Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen oli Jalosen kaveri ensin demarien valtuustoryhmän puheenjohtajana ja vähän myöhemmin Oulun kaupunginjohtajan roolissa.

– Hän on ainutlaatuinen henkilö ainakin minun elämänkokemuksessani. Jarkko seurasi tiiviisti valtuuston kokouksia koko sen ajan, kun minä olin Oulussa. Hän oli hyväkäytöksinen nuori mies, joka oli todella kiinnostunut kunnallisista asioista ja kunnallispolitiikasta. Hän perehtyi asioihin, ja hänellä oli omia mielipiteitä.

Nenonen on edelleen Jalosen Facebook -kaveri, ja vaihtaa kuulumisia sitä kautta.

– Hänen kanssaan oli mukava jutella, muistelee Nenonen.

"Jarkko on vaikuttanut minun ajatusmaailmaani"

Nenonen muistaa Jalosen olleen aina valmis tukemaan vaikeissa päätöksissä ja on

Hän on ainutlaatuinen henkilö ainakin minun elämänkokemuksessani. Jarkko seurasi tiiviisti valtuuston kokouksia koko sen ajan kun minä olin Oulussa.

Kari Nenonen, Vantaan kaupunginjohtaja

pannut merkille, että näin on asia edelleenkin.

– Ihailin sitä nuorta miestä ja hänen aktiivisuuttaan, kun siihen liittyy kuitenkin myös se liikuntarajoitteisuus, joka tekee harrastuksesta haasteellista. Mutta hän ei anna sen millään tavalla häiritä elämäänsä. Hän näyttää kommentoivan edelleen terävään tyyliinsä kaupungin tapahtumia, sanoo Nenonen.

Jalosen Facebook -seinältä Nenonen on myös havainnut, että paitsi paljon vanhoja tuttuja, siellä on myös kokonaan uusia kasvoja. Poliitikkoja ja virkamiehiä, jotka ovat tulleet kuvioihin sen jälkeen kun Nenonen jätti Oulun vuonna 2006.

– Omalla esimerkillään ja persoonallaan Jarkko on vaikuttanut sekä minun ajattelumaailmaan että laajemminkin siellä Oulussa siihen, että ymmärretään liikuntarajoitteisten mahdollisuudet liikkua esimerkiksi kaupungintalossa. Että sinne pitää olla kaikilla sisäänpääsymahdollisuus, toteaa Nenonen.

Jarkko toimii muistina

Oulun viestintäjohtaja Sirkka Keränen muistaa Parjanteen ja Nenosen suhteet Jaloseen hyvin. Muuten hänkin on joutunut usein turvautumaan Jalosen muistiin.

– Jarkkohan on ollut minulle muisti. Aina olen opetellut uusien valtuutettujen nimiä, se ei ole käynyt minulta yhtä nopeasti kuin Jarkolta. Monet kerrat olen kysynyt häneltä, että kuka se tuo oli ja Jarkkohan on tiennyt, naurahtaa Keränen.

Monet muutkin kaupungin viestinnässä työskentelevät ovat tulleet Jalosen ystäväksi vuosien varrella.

Kaikki ryhmät ovat pyytäneet ehdokkaaksi

Innokas valtuuston takapenkkiläinen haluaa pitäytyä tarkkailijan rooliin, vaikka kertoo, että kaikki Oulun valtuustossa vaikuttavat ryhmät ovat jossain vaiheessa pyytäneet häntä ehdokkaakseen.

– Pyyntöjä ei ole enää viime vuosina tullut, mutta vuosituhannen alussa vielä oli aktiivisia kosijoita paljon liikkeellä. Minä olen kuitenkin enemmän sellaista kamreerimaista virkamiestyyppiä. Minulta puuttuu politiikkaan tarvittava populismi ja ehkä myöskin riittävä paineensietokyky, tiivistää Jalonen.

Kaikki Oulun kaupunginvaltuustossa edustettuna olevat ryhmät, keskusta, kokoomus, vasemmistoliitto, sosialidemokraatit, perussuomalaiset, vihreät ja kristillisdemokraatit olisivat siis halunneet kunnallispolitiikan tuntijan omaan ryhmäänsä. Osa on kysynyt useammankin kerran.

Hän on sellainen kansalainen joka toisi todella merkittävän lisän tähän kunnallisten luottamishenkilöiden joukkoon nimenomaan tuon perusteellisuuden ja asioiden vakavasti ottamisen takia.

Raimo Järvenpää, kaupunginvaltuutettu

Oulun kaupunginvaltuuston tällä hetkellä virkaiältään pitkäaikaisin valtuutettu Raimo Järvenpää (sd.) on yksi niitä harvoja valtuutettuja, joka on ollut mukana pidempään kuin Jalonen. Muut ennen Jalosen ensimmäistä budjetti-infoa valtuustossa aloittaneet poliitikot ovat Seppo Ahde (sd.), Veikko Ervasti (vihr.), Paula Grekelä (vas.), Marja-Leena Kemppainen (kd.) ja Tuija Pohjola (sd.)

– Hän on sellainen kansalainen, joka toisi todella merkittävän lisän kunnallisten luottamishenkilöiden joukkoon, nimenomaan perusteellisuuden ja asioiden vakavasti ottamisen takia, arvioi Järvenpää. Hän kuului vielä vasemmistoliiton ryhmään silloin kun tutustui Jaloseen ensimmäisen kerran.

Valtuuston valta on vähentynyt

Pitkään valtuustotyöskentelyä seurannut Jalonen on myös kiinnittänyt huomiota valtuuston päätösvallan vähenemiseen. Tämä on johtanut keskustelujen ja erilaisten valtuustoinfojen lisääntymiseen. Koska merkittävä osa päätösvallasta on siirtynyt osakeyhtiöihin ja liikelaitoksiin, valtuutetut haluavat saada äänensä kuuluviin keskustelemalla.

Tämä näkyy Oulussa muun muassa niin, että valtuuston kokousten infoihin saatetaan käyttää jopa yli kolme tuntia kokousajasta.

– Tätä en itse pidä hyvänä. Mielestäni infot ovat informaatiota, eikä niissä ei pitäisi sallia mielipiteitä ja kannanottoja. Joskus tuntuu myös, että pitkillä infoilla halutaan venyttää kokousten kestoa ja nostaa valtuuston profiilia, koska päätettäviä asioita ei ole riittävästi, toteaa Jalonen.

Oulussa on juuri nyt paljon isoja asioita ratkaistavana. Siihen liittyen Jalosella on myös viesti kaupungin päättäjille.

– Maapolitiikasta ja kouluverkosta on saatava päätöksiä aikaan ennen kesälomia. Se on tärkeää kaupungin elinvoimaisen tulevaisuuden ja päätöksenteon uskottavuuden kannalta. Nykyisellä päättäjäpolvella on paha tapa siirtää päätöksentekoa vaikeissa asioissa. Tämä johtunee osin uskalluksen puutteesta ja osin poliittisesta kokemattomuudesta, arvioi Jalonen.

Lue seuraavaksi