1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Eduskunnassa erikoinen välikohtaus: Ministeri Toivakka syytti Harakkaa valehtelusta

Eduskunnassa keskusteltiin tänään tiistaina veronkierron ja verovälttelyn kitkemisestä.

Timo Harakka ja Lenita Toivakka
Eduskunnan sääntöjen mukaan istunnoissa ei saa syyttää toista valehtelusta, korkeintaan muunnellun totuuden puhumisesta.

Eduskunnassa nähtiin tänään tiistaina varsin poikkeuksellinen välikohtaus, kun ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) syytti SDP:n kansanedustajaa Timo Harakkaa valehtelusta.

Ministeri Toivakkahan todisti sen olemassaolon perustamalla kiinteistösijoitusyhtiön Belgiaan.

Timo Harakka

Eduskunnan sääntöjen mukaan istunnoissa ei saa syyttää toista valehtelusta, korkeintaan muunnellun totuuden puhumisesta.

Eduskunnassa keskusteltiin tänään tiistaina veronkierron ja verovälttelyn kitkemisestä. Oppositio arvosteli hallitusta siitä, että se ei ole ollut tarpeeksi ponteva veronkierron kitkemisessä.

Harakka sanoi puheenvuorossaan keskustan nostaneen kovan metelin siitä, että korkovähennyslakiin jäi kiinteistöyhtiöiden mentävä porsaanreikä, kun se tehtiin vuonna 2012. Harakan mukaan keskusta ei kuitenkaan tukkinut porsaanreikää noustuaan valtaan.

– Ministeri Toivakkahan todisti sen olemassaolon perustamalla kiinteistösijoitusyhtiön Belgiaan, Harakka sivalsi.

Toivakka pyysi heti itselleen puheenvuoron.

– Puhemies, haluan sanoa, että edustaja Harakka valehtelee täällä salissa, Toivakka sanoi kohahdusten saattelemana.

Toivakka kiisti olleensa mukana perustamassa minkäänlaista kiinteistöyhtiötä.

Puhemies, haluan sanoa, että edustaja Harakka valehtelee täällä salissa.

Lenita Toivakka

– Kyseessä on järjestely, jonka 90 vuotta vanha perheyhtiö on tehnyt mahdollisen kaupan toteutuessa, joka ei ole koskaan toteutunut...Minä henkilökohtaisesti en ole ollut minkäänlaisissa järjestelyissä mukana, Toivakka sanoi tuohtuneena.

Hän myönsi omistavansa kaksi prosenttia kyseisestä yrityksestä, mutta kiisti olevansa mukana operatiivisessa toiminnassa.

– Pyydän, että tarkistatte faktat ennen kuin valehtelette täällä salissa, hän jatkoi.

Puhemiehen tehtäviä hoitanut toinen varapuhemies Paula Risikko (kok.) pyysi edustajia käyttämään asiallista kieltä.

Harakka kysyi tämän jälkeen Risikolta, aikooko hän puuttua jotenkin siihen, että salissa käytettiin kahteen kertaan sopimatonta kieltä.

– Edustaja Harakka, jos olisitte kuunnellut, mitä äsken sanoin; sanoin, että täällä pitää käyttää asiallista kieltä. Tämä koskee niin ministereitä kuin edustajiakin, Risikko vastasi.