Hyppää sisältöön

Soneran ja DNA:n yhteinen 4G-verkko valmistui Lappiin - kuuluvuus paranee ja tiedonsiirto nopeutuu

Teleoperaattorit yhdistivät taajuuskapasiteettinsa ja rakensivat yhdessä koko Lapin kattavan 4G-verkon. Katveeseen jää alle prosentti lappilaisista. Hanke maksoi yli 50 miljoonaa euroa.

Operaattorimarkkinoilla keskenään kilpailevien Soneran ja DNA:n yhteishanke on poikkeuksellinen. Teleoperaattorit halusivat nopeat langattomat yhteydet koko Suomeen, myös Lapin syrjäkylille.

– Noin 99,7 prosenttia Lapin ihmisistä on nyt tämän meidän 4G-verkon piirissä ja semmoiset vähintään 40 megabitin nopeudet on keskiarvo, mitä meidän verkossa saa tällä hetkellä, sanoo Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen.

Yhteisverkon rakennus tarkoitti yli 600 tukiaseman uusimista tai rakentamista vuoden aikana. Monet lappilaiset kertoivat puheluidensa pätkivän kun hanke eteni. Tukiasemien uusiminen aiheutti häiriöitä, mutta kun hanke saatiin Lapin osalta päätökseen, loppuivat Jokisen mukaan puheluiden katkeilutkin.

– Purimme kaikki vanhat laitteet ja uudet tuli tilalle. Se on sellainen hässäkkä, että siitä ei rytinättä selviä.

Ensi vuonna satsataan hiihtokeskuksiin

Työ aloitettiin vuosi sitten Kuusamosta, jossa parantuneet yhteydet ovat sittemmin moninkertaistaneet käytön. Suorien tv-lähetysten katselu,

Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen kertoo, että Lapin osalta uusi verkko valmistui viimeisenä Kemin ja Tornion alueella. Kuva: Uula Kuvaja / Yle

videopuhelut ja kaikenlainen datayhteyksiä kuormittava käyttö kasvaa jatkuvasti ja Yhteisverkko Oy joutuukin palaamaan pian Lappiin.

– Ensi vuonna tarvitaan Lapissakin lisää kapasiteettia. Ei kaikkialla, mutta niissä paikoissa joissa on eniten käyttöä, niin kuin hiihtokeskuksissa.

Yhteisverkko lupaa siis keskimäärin 40 megabitin tiedonsiirtonopeudet sekunnissa. Maksiminopeus taajamissa voi olla yhtiön mukaan jopa 450 megabittiä ja taajamien ulkopuolella 150 megabittiä sekunnissa.  Muutos tuntuu erityisesti Sodankylän Seipäjärven kylällä, jossa kännykkäpuhelut eivät ole aiemmin kuuluneet välttämättä lainkaan.

– Kyllä täällä tilanne on muuttunut totaalisesti, nyt tietää että puhelimet pelaa, jos vaikka tulee hätätilanne, kertoo kännykkäänsä vastannut Eila Seipäjärvi.

Itä-Suomen yhteydet parannetaan seuraavaksi

Maaseudulle rakennetut tukiasemamastot kattavat kymmenisen kilometriä, Rovaniemen keskustan kerrostalojen katoille asennetut pienet tukiasemat alueen noin 500 metrin säteellä. Yhteyksien nopeus riippuu käyttäjien määrästä.  Rovaniemen keskustassa toimittajan puhelin ei edes kytkeydy 4G-verkkoon.

Elisan mobiiliverkon rakentamisesta vastaava johtaja Sami Komulainen kertoo, että Elisan 4G-verkon äärellä on 98 prosenttia suomalaisista, mutta alueittain lukua ei ole eritelty. Lapissa kapasiteettia lisätään sinne, missä käyttöä on eli taajamiin ja hiihtokeskuksiin.

Yhteisverkko Oy jatkaa uuden mobiiliverkon rakentamista nyt Itä-Suomessa.

.
.