1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Video: Punkkeja löytyy yhä pohjoisemmasta – simolaisille suunnitellaan ilmaisia punkkirokotteita

Yleensä punkkikausi alkaa, kun lumi on sulanut ja maan lämpötila on noin viisi astetta lämpimän puolella. Puutiaisia on tavattu kevään aikana muun muassa Meri-Lapissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee ilmaista punkkirokotetta jo Simon korkeudelle saakka.

Punkki
Kemin Paavonkarista on löytynyt tälle keväälle ainakin kaksi punkkia.

Tällä hetkellä rokotus puutiaisaivotulehdusta vastaan sisältyy kansalliseen rokotusohjelmaan vain Ahvenanmaalla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että rokotusohjelmaa laajennettaisiin Simon ja Paraisten asukkaille. Suositus on tehty sillä perusteella, että näillä paikkakunnilla tautitartuntoja on ollut vuodessa vähintään kymmenen 100 000 asukasta kohden.

THL laskee, että näillä paikkakunnilla rokotus säästäisi terveydenhuollosta rahaa. Olisi siis halvempaa rokottaa kuin antaa ihmisten sairastua.

Rokotusohjelman laajentuminen punkkirokotteeseen voi kuitenkin viedä useita vuosia riippuen siitä, löytyykö budjetista rahaa rokotteille.

Viimeisen kolmen vuoden aikana punkkeja on tullut ihan hirveästi.

Raili Maronen

Pimu-kissassa jo kaksi punkkia

Simon naapurikaupungissa Kemissä asuvalla pariskunnalla, Raili ja Olavi Marosella on alkanut jokavuotinen punkkisyynäys. Pimu-kissasta on löytynyt alkuviikosta jo kaksi punkkia.

– Tämähän on jo iso. Mitenhän kauan lienee ollut kiinni, Olavi pohtii samalla kun Raili nappaa punkin varmoin ottein pois kissan turkista.

Pariskunta on asunut Paavonkarissa, aivan meren rannassa jo yli 60 vuotta. Maroset ovat huomanneet punkkien määrän kasvaneen parin viime vuoden aikana.

Kuva: Iines Jakovlev / Yle

– Meillä on ollut kissoja 20 vuotta, mutta viimeisen kolmen vuoden aikana punkkeja on tullut ihan hirveästi, Raili toteaa.

Puutiaisille häätö karkotteen avulla

Kemin Yliopiston Apteekin asiakkaat kyselevät lemmikkieläimille tarkoitettuja punkkikarkotteita jo varhain.

Proviisori Anne Luukkonen sanoo, että punkkikarkotteita menee jo maaliskuun lopusta alkaen pitkälle kesään saakka. Luukkonen suositteleekin, että kissoille ja koirille tarkoitettuja karkotteita hankittaisiin varhain keväällä.

– Paikallisvaleluliuokset imeytyvät yhdessä, kahdessa vuorokaudessa. Pannoissa vaikutus alkaa viikon tai parin päästä, eli ne kannattaa jo hyvissä ajoin laittaa lemmikille, Luukkonen vinkkaa.