Liikkuminen jäähallissa helpottuu – esteettömyyspuutteita korjataan Kisapuiston peruskorjauksen yhteydessä

Lappeenrannan Kisapuiston yli 40-vuotias jäähalli peruskorjataan vuonna 2018. Peruskorjauksen yhteydessä pyritään ottamaan huomioon myös vastikään kartoitetut esteettömyysseikat.

esteettömyys
SaiPan fanikatsomo.
Tomi Hänninen

Kisapuiston lipunmyyjät ja asiakaspalvelijat ovat saaneet liikuntarajoitteisilta asiakkailta paljon palautetta hallin puutteista. Moitteita on tullut muun muassa liian korkeista kynnyksistä ja puuttuvista kaiteista.

Ikä tai vamma eivät saisi olla rajoitteena sille, että voi tulla katsomaan pelejä.

Sirpa Hujala

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n tuoreen esteettömyyskartoituksen mukaan jäähallissa on myös liian vähän pyörätuolipaikkoja ja pääsisäänkäynnistä puuttuu liikkumisrajoitteisille tarkoitettu ovi.

Lappeenrannan kaupunki tulee käyttämään kartoituksen pohjalta laadittua raporttia hyödyksi vuonna 2018 toteutettavan peruskorjauksen yhteydessä.

– Edellinen peruskorjaus oli vuonna 2004. Nyt oli oikea aika päivittää tiedot ja tarpeet, sanoo Kisapuiston kunnossapitotyönjohtaja Jarmo Tynkkynen.

Esteettömyyskartoitus ministeriön tuen edellytyksenä

Lappeenrannan kaupungilla on pari painavaa syytä huolehtia myös esteettömyyden kohentumisesta. Ensinnäkin opetus- ja kulttuuriministeriö edellyttää nykyään peruskorjausten osalta esteettömyyskartoitusta, jotta liikuntapaikka voi saada ministeriöltä avustusta. Toiseksi hallin merkittävin vuokralainen, SM-liigaseura SaiPa toivoi kohennusta asiaan.

SaiPa on tehnyt vuosien mittaan paljon yhteistyötä eri vammaisjärjestöjen kanssa ja muun muassa SPR on tuonut katsomoon erityisryhmiin kuuluvia henkilöitä.

– Ikä tai vamma eivät saisi olla rajoitteena sille, että voi tulla katsomaan pelejä, sanoo SaiPan lipunmyynti- ja asiakaspalveluvastaava Sirpa Hujala.

Esteettömyyspuutteet pyritään korjaamaan jäähallin peruskorjauksen yhteydessä. Suunnitelmiin kuuluu myös uuden pääsisäänkäynnin rakentaminen hallin toiselle puolelle.