Rio-kuumetta voi alkaa nostattaa Pohjanmaalla – jopa kolmeen kultaan mahdollisuus

Rio de Janeiron kesäolympialaisiin on tähän mennessä valittu viisi pohjalaisurheilijaa. Kuortaneen urheiluopiston rehtori Tapio Korjus sanoo, että pohjalaisilla on tällä kertaa poikkeuksellisenkin hyvät saumat menestykseen. Mahdollisia voittajia on matkalla Rion useampia.

urheilu
Tero Pitkämäki
Tomi Hänninen

Kesäolympialaiset käynnistyvät Rio de Janeirossa elokuun 5. päivänä. Tähän mennessä on Rioon valittu viisi pohjalaisurheilijaa, kolme yleisurheilijaa ja kaksi painijaa.

– Hyvä kutina on pohjalaisittain ja kyllä tässä rupeaa kesäolympiakuume vähitellen nousemaan. Erittäin mielenkiintoista on seurata seuraavien kuukausien kilpailuja ja huippujen valmistautumista kohti elokuun kisoja, sanoo Kuortaneen urheiluopiston rehtori ja valmennuskeskuksen johtaja Tapio Korjus.

Kova kolmikko ja yllättäjät

Yleisurheilijoista matkaan lähtevät Pohjanmaalta keihäänheittäjä Tero Pitkämäki (Seinäjoen Seudun Urheilijat), kävelijä Jarkko Kinnunen (Jalasjärven Jalas) ja estejuoksija Sandra Eriksson (IK Falken).

Pohjalaispainijoista olympialaisiin on jo valittu Petra Olli (Lappajärven Veikot) ja Rami Hietaniemi (Nurmon Jymy). Lisäksi Ilmajoen kisailijoita edustava teuvalainen Tero Välimäki on viimeisen valintakokouksen jälkeen paininut itselleen olympiapaikan Mongolian olympiakarsintaturnauksessa.

Tapio Korjus sanoo, että Pohjanmaalta on lähdössä Rioon harvinaisen kovaa kaartia.

– Meillä on kyllä todella hyvä tilanne. Tero Pitkämäki, Petra Olli ja Rami Hietaniemi ovat sellaisia urheilijoilta, joilta varmaan jokainen odottaa huippumenestymistä näistä kisoista. Ja ihan selkeät mitalisaumat ja jopa voittosaumat onkin näillä kaikilla urheilijoilla olemassa.

Korjus nostaa esiin jo valituista urheilijoista mahdollisena yllättäjänä Jarkko Kinnusen.

– Kinnusella on viidelläkympillä mahdollisuus vaikka mihin, jos hän jatkaa samaan tahtiin kuin kevään kävelyissä on mennyt.

Joukkue täydentyy vielä

Pohjalaisjoukkue Rioon kasvaa vielä todennäköisesti muutamalla urheilijalla. Korjus odottaa joukon täydentyvän ainakin vöyriläisellä moukarinheittäjällä David Söderbergillä. Myös Ari Mannio (Lehtimäen Jyske) on vahvasti ehdolla olympialaisiin.

– Sekä Söderbergillä että Manniolla kisakunto ja suorituskyky riittävät ihan lähelle mitalitasoa, kun kaikki menee nappiin, että kyllä tässä tällaisia yllätysmomentteja on ilmassa monta kappaletta, sanoo Korjus.

Keihäänheittäjä Jenni Kangas (Seinäjoen Seudun Urheilijat) voi myös vielä yllättää. Korjus tietää, että Kankaalla on vahva ja ehjä harjoituskausi takana ja kaikki mahdollisuudet tavoitella olympiapaikkaan riittävää tulosta.

Painijoista Jani Haapamäki (Kauhajoen Karhu) tavoittelee vielä tosissaan pääsyä Rioon ja on mukana viimeisessä olympiakarsintaturnauksessa.

– Kymmenkunta urheilijaa Etelä-Pohjanmaalta ja Pohjanmaalta sinne on hyvinkin lähdössä, en pitäisi sitä ollenkaan ihmeellisenä, sanoo tyytyväinen Korjus.

Nyt peukut pystyyn

Painijoista ja yleisurheilijoista pohjalaismaakunnat tunnetaan, niin tulevissakin kesäolympiakisoissa.

– Niin, kyllähän yleisurheilu ja paini ovat perinteisesti vahvoja pohjalaislajeja. Niissä on menestystä tullut vuosikymmenien ja jopa sadan vuoden päähän.

Tapio Korjus ennustaa, että myös penkkiurheilijoille on tulossa hienot kisat - sen verran paljon on odotusta ilmassa.

– Peukkujakin saa nyt vähän pitää pystyssä, että urheilijat pysyisivät ehjinä näissä kovissa nopeus- ja teholajeissa, joissa jokainen harjoitus on aina pieni riski, kun kaikki mahdollinen otetaan niissä irti.