1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tšernobylin laskeuma puhuttaa 30 vuoden jälkeenkin – Ylen livechatissa kysyttiin syövästä ja sienistä

Marjojen ja sienten syömistä ei Suomessa tarvitse varoa Tšernobylin takia, kertoi Tarja K. Ikäheimonen Säteilyturvakeskuksesta. Halutessaan sienet voi keittää.

Kuva: Valery Zufarov / TASS / AOP

Ylen tiistaina järjestämään Tšernobyl-verkkokeskusteluun suorastaan tulvi kysymyksiä. Yleisön kysymyksiin vastasivat Säteilyturvakeskuksen ympäristön säteilyvalvontaan perehtynyt johtaja Tarja K. Ikäheimonen sekä Tšernobylissä huhtikuussa käynyt Ylen toimittaja Liisa Lehmus.

Keskustelu oli vilkasta ja asiallista. Kysymyksiä herättivät muun muassa luonnon antimien turvallisuus sekä laskeumasta mahdollisesti aiheutuneet sairaudet Suomessa.

Ikäheimosen mukaan Suomessa ei tarvitse varoa marjojen ja sienten syömistä Tšernobylin takia, sillä niissä on niin vähän radioaktiivisuutta. Sienet voi halutessaan keittää, jolloin radioaktiivinen cesium liukenee keitinveteen. Kun sienet huuhdotaan sen jälkeen, saadaan lähes kaikki cesium poistettua.

– Sienilajien cesiumin rikastamisessa on eroja. Kehnäsieni, mustavahakas ja rouskut keräävät sitä eniten. Myös suppilovahvero aika hyvin, kantarelli sen sijaan ei niin voimakkaasti, Ikäheimonen kertoi.

Terveysvaikutukset mietityttävät

Chatissa kysyttiin myös syöpien, kilpirauhassairauksien sekä sikiövaurioiden mahdollisista yhteyksistä Tšernobylin laskeumaan.

Suomessa on tehty useita tutkimuksia syöpien ilmaantuvuudesta, mutta niissä ei ole löydetty yhteyttä onnettomuuteen.

– Toisaalta syöpä on niin yleinen sairaus, että jos näitä tapauksia olisikin, niitä on vaikea seuloa, Ikäheimonen totesi.

Suomen viranomaiset ovat arvioineet laskennallisesti, että Suomessa todettaisiin pari sataa syöpätapausta 80 vuoden aikana Tšernobylin takia. Myös hän muistutti, että käytännössä on vaikea osoittaa, mikä sairaus johtuu juuri Tšernobylistä.

Onnettomuuden vaikutuksia kilpirauhassairauksien esiintymiseen on niin ikään tutkittu Suomessa, mutta yhteyttä ei ole havaittu. Ikäheimosen mukaan myöskään vaikutuksia raskauksiin tai sikiöihin ei ole löydetty.

Useita kysyjiä kiinnosti Tšernobylin onnettomuuden aiheuttama laskeuma jollakin tietyllä seudulla Suomessa. Stuk on julkaissut verkkosivuillaan listauksen (siirryt toiseen palveluun), jossa on esitetty cesium-137-laskeuma kunnittain vuonna 1987.

Koko keskustelun aikana esitetyt kysymykset ja vastaukset löytyvät täältä.