Apulanta on eniten suurilla festareilla esiintynyt yhtye 2000-luvulla – "Enää raiderissa ei ole sukkia ja kalsareita"

Yle Uutiset kävi läpi Ilosaarirockin, Provinssin ja Ruisrockin kaikki esiintyjät 2000-luvulta. Ylivoimaisesti eniten keikkoja kertyi Apulannalle, joka nähtiin näillä festareilla yli 30 kertaa.

kulttuuri
Apulanta
Apulannalla on vuosien varrelta monia mieleenpainuvia festivaalimuistoja. Toni Wirtanen ja Sipe Santapukki Yle Uutisten haastattelussa.

Apulannan Toni Wirtanen ja Sipe Santapukki ovat yllättyneitä. Heidän bändinsä on ollut Suomen suurimpien rockfestivaalien vetonaula 2000-luvulla. Esiintymisiä Ruisrockissa, Provinssissa ja Ilosaarirockissa on kertynyt yli 30, mikä on huomattavasti enemmän kuin muilla.

– Tuo on aika hieno tilasto, jos me tosiaan ollaan tollasessa ykkösenä. Tämä tuli ihan yllätyksenä. Ei se mitään. Otetaan vastaan. Ainakin noihin esityksiin panostetaan, että meillä ei ole ikinä ollut sellasta leipiintymishommaa, vaan tämä on säilynyt sydämen asiana kaikki nämä vuodet, sanoo Sipe Santapukki.

– Toivoisin, että se kertoisi myös siitä, että ihmiset jotka käyvät festareilla, haluavat meidän bändin siellä nähdä. Jos mulla olisi festivaalit, niin en mä tilaisi sinne sellaista ohjelmaa, jota ihmiset eivät sinne halua, jatkaa Toni Wirtanen.

grafiikka bändien esiintymisistä
Yle Uutisgrafiikka Kuva: AOP

Sukupolvikokemus

Kun Apulanta aloitti 25 vuotta sitten, teinit eivät olleet innostuneita rockista. Silloin kuunneltiin muun muassa ysäriteknoa. Se ei kuitenkaan kelvannut perinteisille rockfestivaaleille.

Tilanne on muuttunut parissa vuosikymmenessä. Yle Uutiset kertoi perjantaina, että suurimmat suomalaiset rockfestivaalit eivät ole enää kovinkaan rock. Ohjelmistoissa on yhä enemmän poppia ja hip hopia.

– Kyllä sen sanan rock voisi melkein ottaa kaikista näistä juhlista pois. Provinssi on sen jo tehnytkin. Aika paljon toisen tyyppistä musiikkia se tuppaa olemaan. Mutta maailma muuttuu ja me muutumme sen mukana, sanoo Toni Wirtanen.

Vaikka rock ei juuri tällä hetkellä ole niin kovassa huudossa, Apulanta on pysynyt vuodesta toiseen festareiden vetonaulana. Yhtye on yli 20 vuoden aikana saanut uusia nuorempia faneja, joten keikoista on tullut eri sukupolvia yhdistävä kokemus.

– Bändin ydinjuttu on se, että tässä ei kelata liikoja. Eikä pyritä optimoimaan suosioon vaikuttavia tekijöitä, vaan säilytetään lapsenmielinen innostus ja intuiitio. Ehkä siinä on paradoksaalisesti se, miksi homma on säilynyt näin pitkään, analysoi Sipe Santapukki.

Yleisöä Apulannan keikalla Ruisrockissa Turussa kesällä 2003.
Yleisöä Apulannan keikalla Ruisrockissa Turussa kesällä 2003.Elina Yli-Ojanperä / Yle

Suomessa on rockbändejä huomattavasti aikaisempaa vähemmän. Toni Wirtasen mukaan yhtyeet ovat sitäkin taidokkaampia. Hän nostaa esimerkiksi Santa Cruz -yhtyeen jäsenten soittotaidot.

Musiikin tekeminen on kuitenkin muuttunut helpommaksi, kun kaiken voi tehdä itse tietokoneella.

– Kakarat eivat enää nykyisin osta kitaraa ja perusta bändiä. Ne ostavat läppärin ja alkavat tehdä kotona hip hopia tai elektronista tanssimusiikkia. Mutta kyllä siinäkin pitää jonkinlaista lahjakkuutta olla. Muutakin kuin halvat kamat ja vähän intoa. Moni asia on nykymaailmassa helpompaa ja niin se on musan tekoonkin lähteminen. Paskan määrähän siinä multiploituu.

Ozzy tulee tupaan, punkkarit pois alta

Suomalaiset rockfestivaalit ovat kehittyneet valtavasti pelkästään 2000-luvulla. Apulanta on nähnyt ja kokenut muutokset.

– Vielä joskus backstagella oli aitana lippusiimaa ja puolivuotava teltta, missä olivat kaikki kamat. Ruokana oli jotain makkarasohjoa yhteispannusta. PA (äänentoisto) oli sellainen yliviritetty kotistereo. Ei tollaisia ole enää, Toni Wirtanen sanoo.

Isoimmat festivaalit Provinssi, Ruisrock ja Ilosaarirock saavat nykyisestä toiminnastaan Apulannalta kiitosta. Erityisesti tekniikka on huippuluokkaa.

– Siellä käy kansainvälisiä starboja ja eivät ne sinne tulisi, jos siellä ei olisi noin hyvät vehekset. Siinä tämä globalisaatio pelaa yksittäisen suomalaisen punk-yhtyeen pussiin, Wirtanen tuumaa.

Apulanta Ilosaarirockissa 2011
Rumpali Sipe Santapukki keikalla Ilosaarirockissa 2011.Tommi Parkkinen / YLE

Apulannalla on vuosien varrelta monia festivaalimuistoja. Erityisesti on jäänyt mieleen Provinssirock vuodelta 1998, kun yhtye esiintyi samalla lavalla ennen Black Sabbathia.

– Sieltä tuli sopimusnippu, joka piti allekirjoittaa. Siinä sanottiin, että teidän esityksenne voidaan koska tahansa keskeyttää tai estää Black Sabbathin teknikoiden toimesta, mikäli he kokevat tarvetta alkaa rakentaa yhtyeen esitystä. Mikä on toisaalta ihan oikein: jos Ozzy tulee tupaan, niin punkkarit pois alta. Ei siinä mitään, Wirtanen sanoo.

– Mutta saatana Heinolan teräs ei taivu, että kantakaa pois perkele. Siinä tilanteessa iskee vähän juntti, että pitää alkaa riehumaan, Wirtanen vitsailee.

Sipe Santapukki muistelee vastaavaa tapausta, jossa heitä kiellettiin katsomasta orkesterin soittajia.

– Katsetta ei saanut luoda heidän suuntaansa. Se oli hyvä vetää siellä backstagella kädet sivuilla.

Mutta on Apulannallakin omat vaatimuksensa. Heidän konserttijärjestäjille esittämänsä toivelistansa eli raideri on sisältänyt koottavia sotilasajoneuvoja sekä sukkia ja kalsareita. Viime vuonna ne jäivät pois.

– Mulla alkoi olla kotona 200 paria kalsareita, niin enhän mä tarvii niin paljon, Toni Wirtanen sanoo.

Komeasti ojaan

Apulanta on ollut kevään aikana kymmenen keikkaa sisältävällä konserttisalikiertueella. Sitä varten tuttuja kappaleita muokattiin uuteen muotoon ja esimerkiksi osa kuultiin a cappella -versioina.

Tulevalle kesälle on tiedossa festarikeikkoja, mutta Toni Wirtasen mukaan maltillisemmin bändin normaaliin tahtiin verrattuna.

– Viime vuonna tehtiin enemmän festarikeikkoja. Nyt ajateltiin, että pidetään vähän lungimpi kesä. Niin sanottu välimallin kesä.

Apulanta.
Apulanta esiintyi loppuunmyydyssä Helsingin Kulttuuritalossa huhtikuussa.Yle

Syyskuussa saa ensi-iltansa Apulanta-elokuva, jonka ohjaa bändin entinen jäsen Tuukka Temonen. Vaikka bändin nykyiset jäsenet ovat olleet mukana suunnittelemassa elokuvaa, lopputulos jännittää silti.

– Se ei ole millään tavalla omissa käsissä. Ei kai Remuakaan jälkeen päin vituttanut, että tuli leffa tehtyä. Niin ehkäpä ei meitäkään, tuumaa Toni Wirtanen.

Mutta mihin 25-vuotias Apulanta suuntaa tästä eteenpäin? Musiikillisia ambitioita riittää, vakuuttaa Sipe Santapukki.

– Onneksi olemme sen verran yllätysvalmis porukka, että ei tarvitse sanoa, että tehdään sitä samaa, mitä on aina tehty. Ne jotka seuraavat meitä, tietävät kyllä, että meillä on tulossa vähän jotain muutakin.

– Tässä on hyvät mahdollisuudet mennä komeasti ojaan, summaa Toni Wirtanen.