Helsingin vanhan jäähallin kohtalo voi roikkua vielä vuosia

Kiinteistölautakunta päättää ensi viikolla, saako Helsinki Gardeniksi kutsuttu monitoimihalli tonttivarauksen Nordenskiöldinkadulta.

Helsingin jäähalli vuonna 2001. Kuva: Touko Yrttimaa

Ensi viikon tiistaina Kiinteistölautakunta päättää tonttivarauksesta, jonka pohjalta on mahdollista käynnistää Helsinki Gardeniksi nimetyn monitoimihallin arkkitehtuurikilpailu ja viedä projektia eteenpäin. Jääkiekkojoukkue Helsingin IFK:n suunnitelma uudesta kotihallista on esitelty ensimmäistä kertaa Helsingin kaupungille vuonna 2008.

Kaavoituksesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki korostaa, ettei vanhan hallin kohtalo ratkea vielä ensi viikolla – kävi Kiinteistölautakunnan kokouksessa, miten tahansa.

Apulaiskaupunginjohtaja kertoo, että niin hallin purkamista kuin säilyttämistäkin puoltavia vaihtoehtoja on selvitetty huolellisesti. Hallia kaavailtiin aluksi Mäntymäen alueelle, mutta nykyisen jäähallin paikka liikenneyhteyksineen oli kaupunkisuunnittelulautakunnan mielestä parempi.

– On näkökulmia, joiden mukaan vanha halli ei säilyisi, mutta sitten taas on kysymyksiä, jotka osittain liittyvät siihen, ettei meillä ole varmuutta siitä, mitä museoviranomaiset sanovat hallin suojelullisesta arvosta.

Sinnemäki sanoo, että vasta kun on olemassa konkreettisia suunnitelmia vanhan jäähallin kohtalosta, Museovirasto pystyy kunnolla arvioimaan sen arvoa. Tähän kaikkeen voi mennä useampi vuosi. Tähän mennessä hallia ei ole suojeltu Museoviraston toimesta.

– Kyllä siihen vielä jonkin aikaa menee. Toivottavasti ei puhuta hirveän pitkästä ajasta, mutta useammista vuosista kuitenkin.

Liki 400 miljoonan euron pytinki

Jos hanketta masinoiva Projekti GH oy saa ensi viikolla tonttivarauksen, se kestää kaksi vuotta. Tuona aikana yhtiön on järjestettävä arkkitehtikilpailu. Kyse on voimakkaasti kaupunkikuvaa muokkaavasta kokonaisuudesta, sillä IFK:n uuden kotihallin yhteyteen on suunniteltu hotellia ja yksityisasuntoja.

Hanke tulee maksamaan 350–400 miljoonaa euroa eikä siihen tarvita julkista rahoitusta.

HIFK:n kannattajat ovat viihtyneet tuttavallisesti "Nordikseksi" kutsutussa perinteikkäässä jäähallissa Nordenskiöldinkadun varressa, mutta tänä vuonna 50 vuotta täyttävä halli on monella tapaa fanienkin mielestä auttamattoman vanhanaikainen.

HIFK Fan Clubin hallituksen jäsen ja pitkäaikainen fani Kati Puhakka kommentoi maaliskuun alussa Ylen uutisille, että fanien näkökulmasta olisi parempi, että kotihalli saisi uudet katsomot, omat fanipäädyt ja paremmat ravintolatilat.

– Vaikka Nordis onkin rakas, nyt tarvitaan uutta tilalle, Puhakka sanoi.

Yksi syy uuden hallin rakentamiseen HIFK:n on se, että 8 000 katsojan kapasiteetin vetävässä hallissa kasvun rajat ovat tulleet nopeasti vastaan. Uuteen monitoimihalliin on suunniteltu 11 000 katsomopaikkaa.