37 aktivistia kiinniotettu Pyhäjoella – kolmannes ulkomaalaisia

Kymmeniä ydinvoimaa vastustavia aktivisteja on häirinnyt Fennovoiman työmaa-aluetta tiistaina Pyhäjoella. Poliisin mielestä aktivistiryhmän toiminta ei ole johdonmukaista, vaan pikemminkin erilaisten yksilöiden sekoilua. Tilanne paikalla on tältä erää rauhoittumassa.

Kotimaa
Uutisvideot: Poliisi ja ydinvoiman vastustajat ottivat yhteen Fennovoima-mielenosoituksessa
Uutisvideot: Poliisi ja ydinvoiman vastustajat ottivat yhteen Fennovoima-mielenosoituksessa

Poliisi on ottanut kiinni 37 henkilöä Hanhikiven ydinvoimala-alueella Pyhäjoella. Tilanne on tältä erää rauhoittumassa.

Tiistaina aamupäivällä ydinvoimaa vastustavat aktivistit tunkeutuivat Fennovoima-Rosatomin työmaa-alueelle rikkomalla aluetta ympäröivää aitaa. Ennen poliisin puuttumista tilanteeseen osa aktivisteista haittasi myös hetken ajan liikennettä asettumalla makaamaan Hanhikiven alueelle johtavalle tielle. Illalla parikymmentä aktivistia rakensi tielle sulun kivistä. Alueella on ollut päivän mittaan monenlaisia levottomuuksia, ja eräs aktivisteista uhkasi myös tilannetta seurannutta Yle Oulun toimittajaa.

mielenosoittajia ja poliiseja
Yle

Ylikomisario Veijo Alavaikko Raahen poliisilaitokselta kertoi alkuillasta Yle Uutisille paikalla olleen useita ulkomaalaisia aktivisteja, mutta mukana on ollut joitakin paikallisiakin. Mieltä osoittamassa on ollut ainakin 50, ehkä jopa satakunta aktivistia kaikkiaan. Poliisi otti kiinni 37 aktivistia.

Ulkomaalaisia kiinniotetuista on 11. Ulkomaalaisten joukossa on EU-kansalaisia sekä USA:sta ja Australiasta Suomeen tulleita henkilöitä. Kaikkien henkilöllisyys ei kuitenkaan ole vielä selvillä. Turvapaikanhakijoita ei poliisin mukaan operaatiossa tavattu.

Aktivistiryhmä kutsuu itseään Stop Fennovoima -nimellä. Ydinvoimalan sijoittamista Hanhikivenniemen luontoalueelle vastustava paikallinen Pro Hanhikivi ry on ilmoittanut, ettei se ole tässä mielenilmauksessa mukana.

– Kyseessä on varsin järjestäytymätön joukkio, eikä toiminnassa ole johdonmukaisuutta. Pikemminkin tämä on erilaisten yksilöiden sekoilua, toteaa ylikomisario Veijo Alavaikko.

Henkilövahinkoja ei ole tiedossa. Poliisiauto kuitenkin vaurioitui aamulla, jolloin eräs aktivisteista rikkoi autosta ikkunan. Myös kiviä on heitelty autoja kohti.

Poliisia on avustanut paikalla muun muassa Rajavartiolaitos.