Hyppää sisältöön

Runoilija Pablo Neruda pääsi takaisin haudan lepoon Chilessä

Neruda kuoli vuonna 1973. Hänen jäänteensä kaivettiin ylös kolme vuotta sitten myrkytysepäilysten vuoksi.

Uutisvideot: Runoilija Pablo Neruda haudattiin uudestaan
Uutisvideot: Runoilija Pablo Neruda haudattiin uudestaan

Nobel-palkittu runoilija Pablo Neruda on haudattu uudestaan Chilessä. Nerudan jäänteet kaivettiin ylös kolme vuotta sitten myrkytysepäilysten selvittämiseksi.

Nerudan entinen autonkuljettaja väittää, että diktaattori Augusto Pinochetin juntta myrkytti runoilijan. Neruda oli paitsi taiteilija, myös merkittävä poliitikko ja kommunistipuolueen jäsen.

Hän kuoli vuonna 1973, vain muutama päivä Pinochetin johtaman verisen vallankaappauksen jälkeen. 69-vuotias Neruda oli valmistellut lähtöä maanpakoon, jotta hän voisi johtaa sotilasjuntan vastaista taistelua ulkomailta.

Hän kuoli santiagolaisella klinikalla, jossa häntä oli hoidettu eturauhassyövän vuoksi. Eturauhassyöpä on myös hänen virallinen kuolinsyynsä. Hänen autonkuljettajansa kuitenkin väittää, että Pinochetin agentit olisivat antaneen Nerudalle klinikalla myrkkypistoksen rintakehään.

Nerudan jäänteitä analysoineiden kansainvälisten tutkijoiden on määrä kertoa mahdollisista löydöksistään toukokuussa.

Tänään tiistaina Nerudan arkku oli esillä Chilen kongressissa Santiagossa. Myöhemmin se haudattiin hänen aiempaan kotiinsa Isla Negrassa Tyynenmeren rannikolla.