Aune Saarijärvi sai yli 70 vuotta sitten apua Unicefilta – muistot kantavat nyt omassa avustustyössä

Aune Saarijärvi hoitaa jälleen torstaina perinteistä Janopäiväkeräystä. 40-luvulla Unicefin avustuksia saaneen perheen tytär korostaa järjestön merkitystä myös nykyisinä aikoina. – Ilman sitä maailmassa olisi paljon lapsia, joilta jäisi koulu käymättä.

Kotimaa
Aune Saarijärvi
Minna Mustonen / Yle

Kun Aune Saarijärvi lähti 1990-luvulla mukaan Unicefin toimintaan, järjestö ei ollut aivan outo eikä uusi. Hänenkin perheensä on saanut apua, silloin jaettiin kenkiä.

– Minä muistan ne monot. Olisinko ollut 12–13-vuotias, perheessämme oli kolme kouluikäistä lasta ja saimme yhdet monot.

Voi että oli kiva, kun sai joulujuhliin uudet vaatteet.

Sota-aikana ja sen jälkeen ei ollut mitään. Kankaista ja kaikenlaisesta materiaalista oli jatkuva pula, muistelee Saarijärvi.

– En oikein enää muista, olisiko ollut sekin Unicefin ansiota, että joulun aikaan jaettiin vaatteita. Minäkin sain oikein kauniin kellohameen ja ruutupuseron. Voi että oli kiva, kun sai joulujuhliin uudet vaatteet.

Janopäiväkeräys Syyrian lapsille

Aune Saarijärven mukaan menneinä vuosina toiminta oli Pietarsaaressakin vilkkaampaa, oli suuria lastenjuhlia ja kaikenlaisia tapahtumia. Tällä hetkellä ajankohtaista on kaikissa marketeissa tehtävä Janopäiväkeräys. Aune Saarijärven vastuulla on keräys yhdessä pietarsaarelaismarketissa. Tällä kertaa keräys 28.-30.04.2016, on osoitettu hätäavuksi Syyrian lapsille.

Vuosia keräystoiminnassa mukana ollut Saarijärvi sanoo, että tehtävässä tapaa monenlaisia ihmisiä.

– Toiset sanovat, että teette hyvää työtä ja toiset kyselevät, minne rahat menevät. Että meneekö raha varmasti perille? Minä yritän sanoa, että niin täytyy uskoa. Ja kyllähän raha varmasti menee perille.

Saarijärven mukaan Unicefin työ on tärkeää, ilman sitä maailmassa olisi paljon lapsia, joilta jäisi koulu käymättä.

Pienistä puroista ne suuret virrat kasvavat, se on aina tervetullutta, vaikka olisi viisi senttiä.

Yleensä ihmisillä on annettavana kolikoita, seteleitä tulee kuitenkin esimerkiksi Janopäiväkeräyksessä. Saarijärven mukaan kolikoitakaan ei kannata hävetä, nekin ovat tervetulleita ja tarpeellisia.

– Minä tapaan aina sanoa, että pienistä puroista ne suuret virrat kasvavat, se on aina tervetullutta, vaikka olisi viisi senttiä.

Nukkevastaava

Aune Saarijärvellä on Pietarsaaren Unicef-osastossa luottamustehtävä. Nukkevastaava.

– Anna- ja Toivo-nuket ovat molla-maijoja, joita tehdään. Ne maksavat 20 euroa kappale, niistä saatavalla rahalla lapset saavat rokotteen kuutta tautia vastaan.

Nukkevastaava itse tekee Unicefin hyväksi mattoja ja poppanoita. Niitä myydään Janopäiväkeräyksen yhteydessä sekä esimerkiksi joulun aikaan.

Aika tekee tehtävänsä järjestötyössäkin. Saarijärven mukaan hänen aikanaan aloittaneesta joukosta on mukana vielä viisi aktiiivijäsentä.

– Onhan se mukava, kun näkee niitä, jotka eivät enää ole aktiivisesti mukana. He aina ihmettelevät, että vieläkö sinä jaksat olla siellä mukana?