Hyppää sisältöön

STUK:in entinen johtaja Laaksonen: Terrori-isku ydinvoimalaan ei ole todellinen uhka

Säteilyturvakeskusta vuosina 1997–2012 johtanut Jukka Laaksonen pitää ydinvoimaloihin kohdistuvaa terrori-iskua epätodennäköisenä ja vaikeana toteuttaa. Myös kyberiskun varalta turvatoimet ovat riittäviä, sanoo A-studiossa vieraillut Laaksonen.

Minna Forström ja Jukka Laaksonen Kuva: Yle

Ydinvoimaloiden turvallisuus herättää huolta Tšernobylin onnettomuuden vuosipäivänä. Viimeksi Brysselin terrori-iskun yhteydessä nousi lehdistössä esiin tietoja, joiden mukaan terroristit olisivat suunnitelleet iskuja maan ydinvoimalaitoksiin.

– Se ei vielä todista mitään, että terroristit suunnittelevat. Minäkään en tietäisi, mitä pitäisi tehdä, jotta voimalassa aiheutettaisiin onnettomuus, sanoi ydinenergia-alan johtaviin suomalaisasiantuntijoihin kuuluva Jukka Laaksonen.

STUK:in pääjohtajakautensa jälkeen Laaksonen on työskennellyt venäläisen Rosatom Overseas –yhtiön johdon neuvonantajana. Hänen päävastuisiinsa kuuluu Pyhäjoelle rakennettavan ydinvoimalan turvallisuudesta huolehtiminen. Laaksonen ei pidä myöskään verkon kautta tapahtuvaa hyökkäystä mahdollisena.

- Se on hoidettu niin, että voimalan verkko ei ole yhteydessä ulkomaailmaan. Jos jotkut huoltotöitä tekevät syöttäisivät haittaohjelmia, olisi se riski. Mutta tämäkin mahdollisuus on eliminoitu ja tästä on keskusteltu vuosien ajan, Laaksonen totesi.

Fennovoiman Forsström: Meillä ei ole näkynyt, että voimalahankkeeseen olisi yritetty vaikuttaa

Eilen esiin nousi Suojelupoliisin vuosikirjaan kirjattu tieto, että vuonna 2015 olisi Suomen energiapolitiikkaan pyritty vaikuttamaan ulkomaisen tiedustelupalvelun toimesta. Fennovoiman projektijohtaja Minna Forsström ei myöntänyt, että tieto liittyisi viime vuonna myönnettyyn, Fennovoiman vetämän ydinvoimalahankkeen lupamenettelyyn.

– Jos viittaat siihen, että kyseessä olisi fennovoiman hanke, niin ei se ole meillä olllut nähtävissä, sanoi tiistain A-studiossa vieraillut Forsström.

Jukka Laaksosen puolestaan sanoo törmänneensä Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n puitteissa tiedustelutietoihin, jotka ovat olleet puutteellisia.

- Kyllä se on ollut suomalaisten aloite, että venäläiset ovat täällä rakentamassa ydinvoimaa, sanoi Laaksonen.

Hänen mukaansa venäläiseen ydinvoimaa kohdistuva epäluulo selittyy Tšernobylin onnettomuuden vaikutuksilla. Laaksonen kuitenkin muistuttaa, että Hanhikivi I –hankkeessa puhutaan aivan erityyppisestä laitoksesta.

- Tšernobylin kaltaista tekniikkaa ei koskaan ole tarjottu kansainväliseen myyntiin. Sen sijaan nyt rakennettavia VVR-tyyppisiä laitoksia on käytössä yli 50 kappaletta ja käyttövuosia on yhteensä toista tuhatta,  eikä niillä ole koskaan ollut vakavia onnettomuuksia tai edes läheltä piti –tilanteita, Laaksonen totesi.