Pentagon: Isisin riveihin liittyvien ulkomaisten taistelijoiden määrä romahti

Syyriaan ja Irakiin matkustaa nyt noin 200 vierastaistelijaa kuukaudessa. Vielä vuosi sitten määrä oli jopa kymmenkertainen.

Ulkomaat
Isisin musta lippu tien varressa Kirkukin lähistöllä Irakin pohjoisosassa.
Isisin musta lippu tien varressa Kirkukin lähistöllä Irakin pohjoisosassa. EPA

Terroristijärjestö Isisin riveihin Syyriaan ja Irakiin matkustavien ulkomaisten taistelijoiden määrä on vähentynyt jyrkästi viimeisen vuoden aikana, Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon sanoo.

Vuosi sitten Isisin joukkoihin liittyi 1 500–2 000 ulkomaista taistelijaa kuukaudessa. Nyt määrän arvioidaan pudonneen noin kahteensataan kuukaudessa, Yhdysvaltain ilmavoimien kenraalimajuri Peter Gersten sanoi lehdistötilaisuudessa tiistaina.

Taistelijamäärän väheneminen on hänen mukaansa seurausta iskuista muun muassa Isisin käteisvarastoihin ja öljykuljetuksiin. Näin on pyritty heikentämään järjestön taloustilannetta.

Isisin riveistä karkaavien taistelijoiden määrä on Pentagonin mukaan niin ikään kasvussa.

– Näemme nyt murtuman heidän moraalissaan, näemme heidän kyvyttömyytensä maksaa, näemme heidän kyvyttömyytensä taistella, Gersten sanoi.

Hän ei halunnut antaa arviota Isisin joukkojen kokonaismäärästä. Tässä kuussa Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoi, että Isis-taistelijoiden määrä Syyriassa ja Irakissa oli pienempi kuin missään vaiheessa viimeisen kahden vuoden aikana.

Aiemmin on arvioitu, että Isisillä olisi 20 000–35 000 ulkomaista ja paikallista taistelijaa.

Lähteet: AFP, Reuters