Sofia Jannok Inarin Ijahis idjaan 2016 – Festivaali laajenee

Artisti-aktivisti Sofia Jannok on tämänvuotisen Ijahis idjan pääesiintyjä. Alkuperäiskansojen musiikkitapahtuman tuottaja Oula Guttorm kertoo, että tänä vuonna Ijahis idja laajenee kaksi-iltaiseksi kulttuuritapahtumaksi, johon kuuluvat myös saamelaiset urheilukilpailut.

Sápmi
Sofia Jannok
Sofia JannokSofia Jannok

Sofia Jannok tulee taas Ijahis idjaan. Ijahis idja -festivaali järjestetään Inarissa 19.–21.8.2016.

Sofia Jannok yhtyeineen on alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma Ijahis idjan tämän vuoden pääesiintyjä.

– Jannok on yksi tämän hetken kirkkaimpia tähtiä saamelaismusiikissa, perustelee Ijahis idjan tuottaja Oula Guttorm artistivalintaa.

Jannok on artisti ja aktivisti

Äskettäin uuden albuminsa ORDA – This is my land julkaissut Sofia Jannok on tullut musiikkinsa ohella tunnetuksi saamelaisten oikeuksien puolustajana ja aktivistina.

Hän oli alkuperäiskansojen puolesta keskeisessä roolissa muun muassa Pariisin ilmastokokouksessa (video (siirryt toiseen palveluun)).

– Tämä kuuluu myös hänen musiikissaan kuten kappaleissa We are still here ja This is my land (Sápmi). Hänen musiikkinsa on yhdistelmä poppia ja powerjoikua. Jannok on itse sanonut, että musiikki on hänen tapansa yrittää aikaansaada muutos, Guttorm kertoo.

Sofia Jannok
Sofia JannokSofia Jannok

Sofia Jannok on tehnyt nuoreen ikäänsä nähden pitkän uran saamelaismusiikin parissa ja kiertänyt ympäri maailmaa esittämässä musiikkiaan.

– Elokuussa 2016 hän palaa Inariin ja Ijahis idjaan. Odotettavissa on epäilemättä unohtumaton elämys, Guttorm lupaa.

Sofia Jannok esiintyi Ijahis idjassa viimeksi vuonna 2012.

Ijahis idja uudistuu ja laajenee kulttuuritapahtumaksi

Inarissa kolmattatoista kertaa järjestettävä Ijahis idja uudistuu ja laajentaa tarjontaa musiikin lisäksi myös muille kulttuurin aloille.

Tänä vuonna ulkoilmakonsertteja on kulttuurikeskus Sajoksen pihalle rakennettavalla festivaalilavalla ensimmäistä kertaa sekä perjantai- että lauantai-iltana.

– Kumpanakin iltana lavalle nousee tämän hetken kiinnostavimpia saamelaisartisteja.

Lisäksi ohjelmistoon kuuluvat muun muassa teatteriesitys ja saamelaiset urheilukilpailut.

Ijahis idjan ohjelma julkistetaan kokonaisuudessaan kesäkuun aikana tapahtuman omilla nettisivuilla.

Yle Sápmi tuottaa Yle Sápmi -arenan

Uutta tarjontaa edustaa myös Ylen saamenkielisen toimituksen tuottama Yle Sápmi -areena.

– Yle Sápmi -areena on ajankohtaiskeskusteluiden sarja. Keskusteluita käydään festivaalilavalla kaikilla kolmella Suomessa puhutulla saamen kielellä ja mahdollisesti myös englanniksi, kertoo Yle Sápmin päällikkö Pirita Näkkäläjärvi.

Yle Sápmi -areenan esikuvana on Suomi-Areena-tapahtuma, joka järjestetään heinäkuussa Porissa, Näkkäläjärvi kertoo.

Ijahis idjan järjestävät yhteistyössä Inarin saamelaisseura Anára Sámisearvi ry, Saamelaiskäräjät, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Inarin kunta Saamelaismuseo Siida, Taiteen edistämiskeskuksen Lapin toimipiste, Yle Sápmi, Ravintola Lyeme ja Hotelli Kultahovi.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus