Reuters: Ruotsiin tullut kovan luokan terroristeja

Ruotsiin tulleella joukolla on ollut yhteys niin Isisiin kuin al-Qaidaankin, kertoo Reuters. Ruotsalaistutkija on varovainen tietojen suhteen.

Ulkomaat
Abu Bakr al-Baghdadi
Abu Bakr al-Baghdadi, joka tunnetaan myös nimellä Abu Du.Yhdysvaltain ulkoministeriö / EPA

Uutistoimisto Reuters on saanut lisätietoa Ruotsiin kohdistuvasta terroriuhkasta. Eilen tiistaina julki tulleen tiedon mukaan Irakin tiedusteluelimet ovat varoittaneet Ruotsia maahan tulleista terroristeista.

Reuters on haastatellut Irakin turvallisuusviranomaisten edustajaa. Nimettömänä pysyttelevän virkamiehen mukaan Irakista lähti viime vuoden helmikuussa Ruotsiin kuusi Isis-järjestön terroristia. He matkustivat Ruotsiin Turkin kautta.

Ryhmän johtaja on kokenut terroristi, joka on ollut läheisesti tekemisissä Isis-järjestön johtajan Abu Bakr al-Baghdadin kanssa. Saman miehen kerrotaan tehneen yhteistyötä myös al-Qaidan entisen johtajan Abu Musab al-Zarqawin kanssa.

Al-Zarqawi sai surmansa Yhdysvaltain pommituksissa vuonna 2006.

Ruotsiin tulleen terroristijoukon tavoitteena on tehdä operaatioita, jotta Ruotsi irrottautuisi Isisin vastaisesta sotilasoperaatiosta, Reutersin lähde kertoo.

Ruotsalaistutkijalla kriittisiä kysymyksiä

Sanomalehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun) on haastatellut terrorismin tutkintaan erikoistunutta Ruotsin sotilaskorkeakoulun tutkijaa Magnus Ranstorpia. Hän toteaa, että kyseisillä henkilöillä on varmasti käytössään muita henkilöllisyyksiä, joten heidän löytämisensä ei tule olemaan helppoa.

Ranstorp esittää myös lähdekritiikkiä:

– Me emme tiedä, kuka nämä tiedot on vuotanut ja miksi ne tulevat julki juuri nyt. Miksi tämä on kestänyt näin kauan, jos Irakin turvallisuuselimillä on ollut tieto jo pitkään? On pitkä rivi kysymyksiä, joihin on saatava vastaus ennen kuin tätä aletaan pemnkoa vakavissaan, Ranstorp pohtii.

Lähteet: Reuters, Aftonbladet