1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tiina kantaa postin ja järjestelee välillä kauppojen hyllyjä

Nurmikkoa leikkaavat postinkantajat ovat olleet yksi viime päivien puheenaiheista. Viikko sitten Posti ilmoitti, että postinkantajat voivat varsinaisen työnsä lomassa leikata vaikka ihmisten nurmikoita. Mutta voi se olla muutakin tekemistä. Kemijärvellä postinkantaja Tiina Kellokumpu täyttää ja järjestelee väliaikoinaan kauppojen hyllyjä. Hän on tyytyväinen työhönsä.

Kotimaan uutiset
Tiina Kellokumpu posti postinjakaja täyttää hyllyjä
Postinkantajalta käyttää tämäkin työ. Kaupan hyllyjen välissä häärivän Tiina Kellokummun tunnistaa postilaiseksi keltaisesta liivistään ja sen selkämyksessä olevasta Postin logosta.Esko Puikko

Uni on jo aikoja sitten karissut Tiinan silmistä, kun hän astelee postille tarkistamaan päivän työkuvionsa. Muutamaa tuntia myöhemmin hän on jo täydessä työntouhussa ensimmäisessä kohteessaan, paikallisessa K-marketissa.

Postilla on sopimus kaupan kanssa panimotuotteiden jakelusta ja hyllyyn laittamisesta. Aamun juomakuormat ovat saapuneet ja Tiina tietää, mihin tavara on esille laitettava. Hän puhuu hyllyttämisestä.

Kolmen kaupan kautta

Haastattelupäivänä Tiina aloitti työnsä puoli kuudelta aamulla. Hän lähti liikkeelle Postilta ja kertoo aamupäivän kulustaan:

– Purin ja lajittelin posteja. Tein esityötä varsinaista jakelemista varten. Ennen yhdeksää lähdin K-market Kauppapaikkaan ja puoleen päivään mennessä kierrän vielä kaksi Siwaa. Sitten menen takaisin Postille ja lähden postinkantoon. Ja jos ei ole kantovuoroa, niin selvittelen vaikka osoitteita.

Tiina Kellokumpu postinjakaja posti
Kemijärveläinen Tiina Kellokumpu on palvellut Postia 12 vuotta. Häntä ei lainkaan harmita se, että hän postinkantajana joutuu väliaikoinaan tekemään myös muunlaisia töitä. Tiina sanoo lähteneensä ihan vapaaehtoisesti täyttämään ja järjestämään kauppojen hyllyjä.Esko Puikko

Vaihtelua postinkannolle

Tiina Kellokumpu on palvellut Kemijärvellä Postia 12 vuotta. Kun muutoksen tuulet alkoivat Postissa puhallella ja kantajienkin töitä ruvettiin uudelleen järjestelemään, niin hän oli vapaaehtoisesti valmis myös uusiin kuvioihin, järjestelemään kauppojen hyllyjä.

– Onhan tämä mukavaa vaihtelua postinkannolle. Kaikki uusi työ on aina tervetullutta, hän sanoo.

Kallaanvaaran Siwassa Tiina viipyy tällä kerralla puoli tuntia, kun oli vähän tavaraa.

–Toisinaan menee tunti - puolitoista. Se riippuu niin paljon siitä, mitä tulee, hän kertoo.

Raskaat juomakorit kulkevat ketterästi oikeaan paikkaan ja pullot löytävät paikkansa.

Raskas päivä siitä tulee

Tiina Kellokumpu tekee työnsä rivakasti ja vitkastelematta. Ohut hikikalvo kiiltelee naisen otsalla.

Kumpi on sitten raskaampaa, varsinainen postinjakaminen vai kauppatyö?

– Se riippuu päivästä. Joskus on se postinjakaminen raskasta, joskus tämä. Kyllä siitä rankka päivä tulee, kun vielä näiden hyllytysten lisäksi kiidättää jalkaisin postia pitkin Särkikangasta, Tiina kuvailee.

Ei vain Kemijärvellä

Lapissa postilaiset järjestelevät kauppojen hyllyjä ja juomavarastoja muuallakin kuin Kemijärvellä – kaikkialla muualla, mutta ei Kemin-Tornion alueella.

Koomisenakin tuon tilanteen voi nähdä – kuten Kemijärvellä: Postin väki pyörittää kauppaa ja kaupan väki Postia.

Lue seuraavaksi