Posti toivoo uusista palveluista merkittävää liikevaihdon paikkaajaa

Kiinteistöpalveluiden lisäksi Posti kaavailee turva- ja hoitopalveluiden tarjoamista asiakkailleen.

Aamu-tv
Jani Jolkkonen
Postin uudistumissuunnitelmista kertoi johtaja Jani Jolkkonen. Työntekijöiden näkemyksistä kertoi puhelimessa PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Posti toivoo uusista palveluista merkittävää paikkaajaa kutistuvalle liikevaihdolle. Aamu-tv:ssä vierailleen postipalvelut liiketoiminnan johtajan Jani Jolkkosen mukaan sähköisten palveluiden myötä perinteisen postin määrä on vähentynyt vuosittain noin kymmenellä prosentilla. Tällä hetkellä postipalvelut tuottavat Postille yli 700 miljoonaa euroa vuodessa, eli sopeuttamista täytyy tehdä kymmenien miljoonien eurojen edestä, Julkkonen kertoo.

Tähän mennessä Posti on kompensoinut kutistuneita tuloja sopeuttamalla kuluja ja tarkastamalla hintoja. Loputtomiin ei kuitenkaan väkeä voida vähentää ja hintoja korottaa.

– Kolmas keino on kehittää uutta liiketoimintaa ja sitä me halutaan tehdä, Jolkkonen toteaa.

Perusta uudelle toiminnalle on jo olemassa.

– Meillä on mahtava palveluntuotantoverkosto, joka koostuu 10 000 ihmisestä kiertämässä suomalaiset kotitaloudet vähintään viitenä päivänä viikossa tänä päivänä. Tätä kautta me ollaan lähdetty miettimään, että minkälaisia palveluita me voitaisiin tuottaa tämän henkilöstön avulla muuta kuin jakaa postia, Jolkkonen sanoo.

Aikaisemmin esille noussut ruohonleikkuu on yksi esimerkki mahdollisista uusista palveluista, mutta ei ainoa. Kiinteistöpalveluiden lisäksi esillä ovat olleet turva- ja hoitopalvelut, joista on jo kokeiluja käynnissä Etelä-Karjalassa, Muhoksella ja Ylivieskassa.

Uusien palveluiden lisäksi Posti toivoo, että postilainsäädännön uudistuksen myötä yleispalveluvelvoitetta kevennettäisiin. Yleispalveluvelvoite velvoittaa postia jakamaan kirjepostia viitenä arkipäivänä viikossa.

– Postin mielestä pitäisi olla vähemmän reunaehtoja, jotka ovat lakiin kirjattuja ja jotka eivät perustu todelliseen asiakastarpeeseen, Jolkkonen perustelee.