Hyppää sisältöön

Trendikästä superfoodia vai ihan vain ravintotiheää ruokaa?

Ruoka-asiantuntija haluaa puhua raaka-aineista niiden omilla nimillään, sillä hän pitää superruokaa lähinnä markkinointiterminä. Lähellä tuotetut ja ravintotiheät raaka-aineet ovat pääosassa maa- ja kotitalousnaisten superruokakurssilla.

Kuva: Olga Pihlman / Yle

Paistetun sipulin tuoksu täyttää huoneen. Korviin kantautuu kokkailun ääniä, kun keittiössä raastetaan punajuurta ja vatkataan kananmunia vaahdoksi. Raisiolainen Ritva Tarnanen on innoissaan. Hän on ensimmäistä kertaa mukana kokkailukurssilla.

– Työkavereiltani kuulin, että heillä on ollut valtavan mukavaa. Innostuin itsekin matkaan mukaan.

Tarnanen valmistaa työparinsa kanssa punajuurileivoksia. Jälkiruoka on osa Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten superruokakurssin kokonaisuutta. Loppuunmyyty kurssi järjestetään ensimmäistä kertaa Varsinais-Suomessa.

– Minua kiinnostaa juuri tämä ateriakokonaisuus. Pyrin tekemään ruokaa kotimaisista raaka-aineista, Tarnanen sanoo.

Siemennäkkileipä vetäjän oma suosikki

Superruokakurssin ruokalistalta löytyy monenlaisia annoksia. Ruoka-asiantuntija Sanna Luoto johtaa orkesteria.

Alkuruuaksi valmistetaan tuorehernekeittoa siemennäkkileivän kanssa. Pääruuaksi on luvassa ainakin hampurilaisia härkäpapujuurespihvillä, kesäkaalisalaatilla, marinoidulla punasipulilla ja puolukkamajoneesilla. Jälkiruokana nautitaan punajuurileivos.

Siemennäkkileipä kuluu ruoka-asiantuntija Sanna Luodon suosikkeihin. Kuva: Olga Pihlman / Yle

– Härkäpapu on ehkä monille uusi tuttavuus. Siemennäkkileipä on yksi omista suosikeistani. Se valmistuu nopeasti, ja leipää voi tuunata oman mielensä mukaan. Minulla on siemennäkkäriä aina kotona valmiina, Luoto sanoo.

Muodikas markkinointikikka

Superruoka on noussut todelliseksi trendiksi viime vuosina. Erilaisia reseptejä löytyy lehdistä, blogeista ja kauppojen hyllyiltä. Sanna Luoto sanoo, että superruualla tarkoitetaan raaka-aineita, jotka ovat erittäin ravintotiheitä.

Superruoka on ehkä sellainen termi, jolla markkinoidaan raaka-aineita, joissa on paljon ravintoaineita suhteessa energiamäärään.

Sanna Luoto

– Superruoka on ehkä sellainen termi, jolla markkinoidaan raaka-aineita, joissa on paljon ravintoaineita suhteessa siihen energiamäärään, mitä raaka-aineesta saa.

Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten kokkailukurssilla korostetaan lähellä kasvaneita raaka-aineita. Luoto uskoo, että näin raaka-aineen laatuun voi luottaa.

– Tunnemme olosuhteet, joissa ruoka on kasvanut. Pohjolassa on puhdas luonto. Lisäksi kylmä talvi tappaa kasvien tauteja, jolloin ei tarvita niin paljon kasvinsuojeluaineita kuin ehkä joissakin lämpimissä maissa.