1. yle.fi
  2. Uutiset

Asiakas kaipaa tietoa kemikaaleista: "Kampaajan tiedettävä vaikutuksista"

Lisääntyneet kyselyt kemikaalien haitoista huolestuttavat myös kampaamoalan yrittäjiä. Ympäri Suomea alan koulutuksia vetävä kauneudenhoitoalan opettaja Raija Kara painottaa, että ammattilaisen pitää tuntea tuotteensa.

Kotimaan uutiset
Raija Kara
Kauneudenhoitoalan ammatilllinen opettaja Raija Kara koulutti kampaamoalan yrittäjiä kemikaalien käytöstä.Carolus Manninen / Yle

Kauneudenhoitoalalla käytettävät kemikaalit aiheuttavat säännöllisesti ongelmia sekä työntekijöille että asiakkaille. Kuluttajien lisääntynyt tietoisuus haitallisista aineista on saanut kampaamoalan yrittäjät lisäämään omaa koulutustaan kemikaaleista ja niiden lainsäädännöstä.

Kemikaalikoulutusta antava kokenut kauneudenhoitoalan kouluttaja Raija Kara muistuttaa, että vaikka tietoa on paljon saatavilla, sen kulkeutumisesta ammattilaisille pitää huolehtia.

Ihmiset ovat heränneet selvittämään, mitä tuotteita käytetään ja mitä ne sisältävät.

Raija Kara, kauneudenhoitoalan kouluttaja

– Kaikki tieto kemikaaleista on löydettävissä EU-tietokannoista. Tehtäväni kouluttajana on vinkata, mistä löytyvät uusimmat tiedot turvallisuudesta ja siitä, miten toimintaa pitää mahdollisesti muuttaa ja kuluttajaa opastaa, Kara kertoo.

Hänen mukaansa lisääntynyt tietoisuus kemikaalien haitallisuudesta vaikuttaa kampaamoalaan.

– Ihmiset ovat heränneet selvittämään, mitä tuotteita käytetään ja mitä ne sisältävät. Myös kuluttajat ovat hyvin tietoisia ja osaavat kysyä, Kara toteaa.

Heinänuha tammikuussa

Hankalimpia allergisia oireita aiheuttavat hiusten värjäämiseen käytettävät kemikaalit.

Esimerkiksi parafenyleenidiamiini on kemikaali, joka voi aiheuttaa voimakkaan allergisen reaktion, jossa koko pään seutu voi peittyä kutisevaan ihottumaan. Kemikaalia löytyy kaikista hapetettavista kestohiusväreistä.

Pienempiä haittoja aiheuttavat monet kasviuutteet.

– Niissä voi olla siitepölyä ja sitten ihmetellään, miten allerginen reaktio voi tulla keskellä tammikuuta, Raija Kara toteaa.

Kemikaalien käyttö on riski myös kampaamoalan yrittäjille. Alalta poistuu Karan mukaan valtava määrä ihmisiä vuosittain allergisten reaktioiden takia.

Kampaajat ovat ensimmäisenä vaarassa. Kemikaaleille altistuminen on jatkuvaa ja ärsytysreaktiot ovat yleisiä.

Raija Kara, kauneudenhoitoalan kouluttaja

– Kampaajat ovat ensimmäisenä vaarassa. Kemikaaleille altistuminen on jatkuvaa ja ärsytysreaktiot ovat yleisiä, Kara kertoo.

Hän ei suosittele kampaamoalaa allergioista kärsiville ihmisille tai astmaatikoille. Joidenkin kemikaalien käyttöä ei voi välttää alalla.

– Ei voi tehdä kestäviä hapettuvia värejä ilman allergeeneja. Ei voi vaalentaa tai ei voi tehdä permanentteja, jos on allerginen niiden tekemiseen tarvittaville aineille, Kara sanoo.

Kara muistuttaa, että allergioista ilmoittaminen on asiakkaan vastuulla.

– Ammattilaisen taas pitää tietää, mitä aineita tuotteet sisältävät ja miten ne vaikuttavat, Kara sanoo.

Tietoa kemikaaleista ja niihin liittyvistä EU-lainsäädännöistä on saatavilla esimerkiksi Tukesin nettisivuilta.

Lue seuraavaksi