Vedenpuhdistamojen arkea nokialaiset ja arvokorut – ihmisillä vain mielikuvitus rajana viemärin käytössä

Viemäriverkostossa liikkuu liikaakin tavaraa, joka ei sinne kuulu. Ilmajoen vedenpuhdistamon viikko sitten uutisoitu hiusongelma on ihan oma tapauksensa, mutta muutenkin vedenpuhdistamot joutuvat siivilöimään viikoittain jätevedestä esimerkiksi kännyköitä, pankkikortteja ja lasten leluja.

ilmiöt
Viemäriverkostoon kerääntyy paljon sinne kuulumatonta tavaraa. Vedenpuhdistamon esikäsittelijä kerää nämä tavarat pois.
Mirva Ekman / Yle

Ilmajoen vedenpuhdistamolla herättiin viime syksyn aikana mystiseen hiusongelmaan. Puhdistamon altaan reunalta on kerätty jo jonkin aikaa hiuksia noin 70 - 100 litraa joka viikko. Ongelman aiheuttaja ei ole vielä puhdistamon mukaan selvinnyt, ja vielä on liian aikaista arvioida, oliko viikko sitten syntyneellä julkisuudella vaikutusta niin sanottuun viemärin väärinkäyttäjään.

Vessanpöntöstä tulisi vetää alas vain "sitä itseään", mutta erinäisistä syistä ihmiset tuntuvat laittavan joko tahallisesti tai vahingossa sieltä alas mitä kummallisimpia esineitä.

– Sinne laitetaan mitä tahansa, mikä vain on mahdollista pöntöstä alas vetää. Siinä on vain mielikuvitus rajana, ja lapsillakin tunnetusti mielikuvitusta riittää, naurahtaa Seinäjoen jätevedenpuhdistamon käyttöpäällikkö Juha Korpi Seinäjoen Vedestä.

Nokialaisista sormuksiin

Juha Korpi on työssäolovuosinaan törmännyt vedenpuhdistamolla pääasiassa pankki- ja ajokortteihin, lasten leluihin sekä kännyköihin. Kännyköiden eksyminen viemäriverkostoon lienee yleisempikinongelma, eikä Korven mukaan kovin uusi.

Muun muassa tällaisia asioita viemäriverkostossa kulkeutuu vedenpuhdistamolle saakka.
Muun muassa nämä on siivilöity jäteveden seasta Seinäjoen jätevedenpuhdistamolla.Mirva Ekman / Yle

– Helsingissä Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla on lasivitriinissä esillä hyvä kokoelma Nokian kännyköitä. Ne aivan ensimmäiset mallit eivät toki mahtuneet, mutta 90-luvun puolivälistä ne ovat mahtuneet jo pöntöstäkin alas.

Viemäriin katoaa jatkuvasti myös arvokkaampia esineitä, kuten sormuksia ja muita koruja. Korven mukaan heillekin soitetaan muutamia puheluita joka vuosi ja kysytään arvokorujen perään.

– Se olisi kyllä lottovoitto, jos me vaikkapa sormus löydettäisiin puhdistamolta. Ensimmäistäkään ei ole vielä löytynyt, jonka perään on kyselty.

Esikäsittelijä kerää jätevedestä kaiken sinne kuulumattoman tavaran Seinäjoen vedenpuhdistamolla.
Esikäsittelijä kerää jätevedestä kaiken sinne kuulumattoman tavaran Seinäjoen vedenpuhdistamolla.Mirva Ekman / Yle

Juha Korpi sanoo lukeneensa Ilmajoen vedenpuhdistamon hiusongelmasta, mutta ei osaa arvioida, kuka tai mikä voisi tällaisen ongelman aiheuttaa.

– Jokainen vedenpuhdistamo on toki oma yksilönsä ja rakennettu eri laitteista, vaikka ne samaa asiaa tekevätkin. Meillä ei ole ollut Seinäjoella mitään vastaavaa, enkä voi arvioida mistä tällainen johtuu. Voisihan niistä kai jotakin analyysejä tehdä ja selvitellä, mutta vaikea sanoa mitään tästä asiasta, Korpi lopettaa.