1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Papua-Uusi-Guinea nöyryyttää Australiaa – pakolaiskeskus laiton

Manusin saarella sijaitsevan vastaanottokeskuksen tiloja vuonna 2015. Kuva: EPA

Papua-Uusi-Guinean korkein oikeus on saanut aikaan hämmingin Australian hallituksessa. Korkein oikeus totesi eilen tiistaina, että Australian hallinnoima pakolaiskeskus Papua-Uuden-Guinean Manus Islandilla on perustuslain vastainen.

Korkein oikeus totesi, että leiri on laiton, koska se rikkoo ihmisten vapaata liikkumisoikeutta. Oikeus päätti, että leiri on suljettava, mutta ajankohtaa ei määritelty.

Australia on sopinut köyhän saarivaltion kanssa, että Australiaan saapuvat pakolaiset kuljetetaan Manus Islandille, sillä Australia noudattaa erittäin tiukkaa ulkomaalaispolitiikkaa eikä päästä lainkaan laivalla tulevia pakolaisia maahan. Toinen samanlainen pakolaiskeskus on Nauru-saarella.

Manus Islandilla on asutettuna runsaat 850 ihmistä ja Naurulla 500.

YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet rajusti pakolaisleirejä, joilla asumisolot ovat kurjat ja jotka muistuttavat vankileirejä. Viimeksi eilen neljän ihmisen kerrottiin yrittäneen Naurulla yrittäneen itsemurhaa pesuainetta juomalla ja yksi oli aikaisemmin sytyttänyt itsensä tuleen vastalauseena leirin toivottomille oloille.

Mihin pakolaiset pannaan?

Papua-Uuden-Guinean pääministeri Peter O'Neill ilmoitti, että hänen hallituksensa on välittömästi yhteydessä Australian johtoon, jotta se alkaa pohtia, mitä leirin asukkaille tehdään.

On mahdollista, että pakolaiset voivat jäädä Papua-Uuteen-Guineaan, mutta pääministerin mukaan harva on siihen halukas. Australia voi myös siirtää asukkaat muualle, tai he palaavat kotimaihinsa, mikä myös on epätodennäköinen vaihtoehto.

Australian maahanmuuttoministeri Peter Dutton tyrmäsi heti vaihtoehdon, että pakolaiset tuotaisiin Australiaan, kertoo Sydney Morning Herald -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Papua-Uuden-Guinean päätös tulee Australian hallitukselle kiusalliseen aikaan, sillä maa valmistautuu heinäkuun alussa pidettäviin vaaleihin.

Lisää ongelmia saattaa olla tulossa, sillä Manus Islandin asukkaat vaativat oikeuskanteessaan, että heille on sallittava pääsy Australiaan ja että heille on rahallisesti korvattava aika, jolloin he ovat olleet käytännössä vangittuina pakolaiskeskuksessa.

Oikeuden päätös on toisaalta hankala myös Manus Islandille, sillä pakolaiskeskus on tarjonnut työtä sadoille saaren asukkaille.