Kymenlaakson sote-palveluiden työnjako ratkeaa neuvotteluissa: "Helsinki ei työnjakoa ratkaise vaan Kymenlaakso voi päättää itse"

Neuvottelut Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä ja työnjaosta jatkuvat tiiviinä. Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki uskoo, että keskustelu työnjaosta ei uhkaa kaupungin Ratamo-hanketta. Kouvolalaispoliitikot ovat viime päivinä hioneet tahtotilaansa ja kaupungin neuvottelutavoitteita.

työnjako
Kuvassa näyy havu- ja lehtimetsää, johon Kouvola aikoo rakennuttaa uuden sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoavan Ratamo- keskuksen
Raine Martikainen / Yle

Poliitikot ja virkamiehet jatkavat neuvotteluja Kymenlaakson keskussairaalan ja Kouvolaan tulevan Ratamo-keskuksen työnjaosta.

Kouvolan kaupunginhallitus päätti runsas viikko sitten, että Ratamon rakennuslupahakemus palautetaan uudelleen valmisteluun.

Kaupunginhallituksen päätös kummastutti tuoreeltaan joitain valtuustoryhmiä.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat tapasivat toisensa tiistaina.

Tärkeää on nyt, että Pohjois- ja Etelä-Kymenlaakso pääsevät sopuun työnjaosta, jolla turvataan erikoissairaanhoito Kymenlaaksossa.

Anssi Tähtinen

– Tärkeää on nyt, että Pohjois- ja Etelä-Kymenlaakso pääsevät sopuun työnjaosta, jolla turvataan erikoissairaanhoito Kymenlaaksossa, sanoo yhden miehen Muut-valtuustoryhmää johtava Anssi Tähtinen.

Juuri Tähtinen esitti kaupunginhallituksessa rakennuslupahakemuksen uudelleen valmistelua.

Aikalisästä ryhmien puheenjohtajat vaikuttivat tiistain jälkeen olevan samaa mieltä.

– Lisäselvityksiä tarvitaan, kuittaa sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Outi Kasurinen.

Kouvola ei luovu päivystyksestä

Kouvolan valtuustoryhmien puheenjohtajat kuulivat keskiviikkoaamuna kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäen tilannekatsausta Kouvolan sote-linjauksista ja Ratamosta.

– Päivystys pitää Kouvolassa säilyä myös jatkossa, sanoo Lamminmäki.

Hän muistuttaa, että noin 90 000 ihmisen väestökeskittymän jääminen ilman päivystystä olisi ainutlaatuista maassa.

Lamminmäen mielestä kouvolalaispoliitikot ovat yksituumaisia Ratamosta.

– Asia menee eteenpäin. Virkamiehenä ajattelen, että rakennuslupaa voi viedä eteenpäin. Vaadittuja selvityksiä on tulossa kaupunginhallituksellemme mahdollisimman pian.

Lamminmäen mielestä julkinen keskustelu työnjaosta ja epätietoisuus eivät ole uhaksi koko hankkeelle.

Työnjako ei mielestäni vaikuta Ratamon ulkoseinien paikkaan.

Lauri Lamminmäki

– Työnjako ei mielestäni vaikuta Ratamon ulkoseinien paikkaan. Erikoissairaanhoito on vain pieni osa Ratamoa ja keskustelu koskee osaa seinien sisällä tapahtuvasta toiminnasta.

Neuvottelut jatkuvat

Kouvola sekä Kymenlakson sairaanhoito- ja sosiaalipalveluiden kuntayhtymä Carea ovat neuvotelleet pitkään sosiaali- ja terveyspalveluiden työnjaosta ja ehdotuksiakin on ollut pöydällä.

– Päivystysasetuksen tilanne on tuonut ainakin epätietoisuutta. Neuvotteluiden takkuileminen on johtunut tällaisista ulkoisista syistä, arvioi Lamminmäki.

Lamminmäki ottaa kannustuksena perhe-ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) maanantaisen viestin Kotkassa.

– Helsinki ei työnjakoa ratkaise vaan Kymenlaakso voi päättää itse, miettii Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki.

Paineita työnjakoneuvotteluiden nopeaan edistymiseen silti on, sillä Carean investoinnitkin Kymenlaakson keskussairaalassa ovat myös viimeistelyä vailla.

Ratamon rakentamista Carean taseeseen Lamminmäki epäilee.

– Niin paljon avoimia kysymyksiä on esimerkiksi lainsäädännössä, että en usko kiinteistöhankkeiden tällaiseen nopeaan niputtamiseen.