1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Konecranesin, Outotecin ja Nesteen osakkeet laskussa tulosjulkistusten jälkeen

Sekä Konecranes että Outotec odottavat vuoden toiselta vuosipuoliskolta parempia lukuja kuin ensimmäiseltä. Neste pitää markkinanäkymiä yleisesti positiivisina.

talous
Vuosaaren sataman konttinostureita.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Usean suomalaisen pörssiyhtiön osakekurssi lähti alamäkeen keskiviikkoaamun tulosjulkistusten jälkeen. Muun muassa Konecranesin, Outotecin ja Nesteen osakkeet laskivat useita prosentteja aamupäivän aikana.

Nostureita valmistavan Konecranesin tilaukset vähentyivät alkuvuonna. Ensimmäisen vuosineljänneksen aikana Konecranesin saamien tilausten arvo oli 425,1 miljoonaa euroa, mikä on noin 18 prosenttia alhaisempi kuin vuoden 2015 tammi-maaliskuussa. Erityisesti satamanostureiden tilaukset olivat matalalla tasolla.

Yhtiön oikaistu liikevoitto vuoden ensimmäisellä neljänneksellä oli 14,8 miljoonaa euroa, mikä on 4 prosenttia enemmän kuin vuoden 2015 tammi-maaliskuussa.

Liikevaihto oli 458,6 miljoonaa euroa, missä oli laskua 3,4 prosenttia.

Konecranesin äskettäin julkaisema telakkanosturitilaus ja tarjouskanta viittaavat siihen, että satamanostureiden tilauskertymä vahvistuu toisella neljänneksellä. Yhtiö arvioi, että koko tämän vuoden liikevaihdon kasvu syntyy satamanosturitoimitusten ajoituksen vuoksi vuoden toisella vuosipuoliskolla.

Myös Outotecin tilaukset laskussa

Myös metallienjalostusteknologian yritys Outotec arvioi tuloksen painottuvan jälkimmäiselle vuosipuoliskolle. Outotecin tilauskertymä vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana oli 170 miljoonaa euroa, kun se vastaavana aikana vuonna 2015 oli 260 miljoonaa euroa.

Outotec teki tammi-maaliskuussa tappiota noin viisi miljoonaa euroa, kun vuoden 2015 ensimmäisen neljänneksen tulos oli lähes 8 miljoonaa plussalla.

Öljynjalostusyhtiö Nesteen ensimmäisen neljänneksen liikevaihto oli noin 16 prosenttia pienempi kuin vuoden 2015 tammi-maaliskuussa. Myös liikevoitto laski selvästi.

Osavuosikatsauksessa Neste silti luonnehtii markkinanäkymiä yleisesti positiivisiksi ja luottaa, että "vuodesta 2016 tulee jälleen uusi menestyksekäs vuosi Nesteelle."

Lue seuraavaksi