Oman ajan saaminen on koko perheen asia – lapsikin tarvitsee arjessa omaa aikaa

Jokainen perheenjäsen tarvitsee omaa aikaa. Hetkeä, jolloin saa olla aivan rauhassa ilman pakkoa ja velvoitteita. Oma aika on niin tärkeää, että se menee lapsiperheissä parisuhdeajankin edelle.

Kotimaa
Rentoilua.
Miia Roivainen / Yle

Vartin loikoilu sohvalla, koiran kanssa kävely metsässä. Omalta ajalta ei vaadita valtavia, riittää, että hetki on vain itselle.

Siihen (omaan aikaan) liittyy vahva vapauden tunne. Kukaan ei voi rikkoa tätä hetkeäni, kukaan ei keskeytä. Hallitsen tätä, olen ansainnut tämän.

Perhetutkija Johanna Mykkänen

– Siihen liittyy vahva vapauden tunne. Kukaan ei voi rikkoa tätä hetkeäni, kukaan ei keskeytä. Hallitsen tätä, olen ansainnut tämän, luettelee yliopistolehtori, perhetutkija Johanna Mykkänen.

Hän ja kollegansa Marja-Leena Böök tutkivat perheiden ajanköyttöä Jyväskylän yliopiston tuoreessa perhetutkimuksessa.

Oma aika auttaa jaksamaan hektistä arkea, pitää hapessa henkisesti ja fyysisesti. Kolikon kääntöpuolena on oman ajan vahva aisapari – huono omatunto. Itselle otettu aika on pois yhteisestä – olenko siis huono äiti tai huono isä, kun haluan puoli tuntia vain itselleni…

– Tutkimuksessa selvisi, että jos omaa aikaa oli paljon, tavallaan liikaa, sekä äidit että isät kokivat syyllisyyttä. Vanhemmilla oli tunne, että oma hetki piti ansaita eikä sitä saanut olla liikaa, toteaa Mykkänen.

Oma aika ei jakaannu tasaisesti perheessä

Miehillä syyllisyydentunne oman ajan ottamisesta näkyi Johanna Mykkäsen mukaan vielä naisiakin vahvemmin. Tutkimukseen haastatellut miehet kokivat, että omaan harrastukseen tai omaa aikaa viettämään pystyi lähtemään vasta, kun oli tunne, että kaikki on kunnossa, ja että asia oli toisen kanssa sovittu.

Miehiä monesti syytetään, että he ottavat omaa aikaa mutta naiset myös suostuvat siihen, koska pitävät mieluiten perheen arjen langat omissa käsissään.

Ajankäyttötutkimusten mukaan miehillä on lapsiperheissä enemmän omaa aikaa käytettävissään kuin naisilla.

– Miehet saattavat käydä neljä kertaa viikossa lenkillä, naiset kerran. Miehiä monesti syytetään, että he ottavat omaa aikaa mutta naiset myös suostuvat siihen, koska pitävät mieluiten perheen arjen langat omissa käsissään.

Perhetutkija Johanna Mykkänen muistuttaa, että on koko perheen asia miettiä miten perheessä aikaa käytetään ja jaetaan niin, että kaikki ovat tasapuolisesti samalla viivalla.

Lapsi tarvitsee myös omaa aikaa

Oman ajan tarve ja kaipuu muuttuu elämäntilanteen myötä. Lasten ikä määrittää vahvasti ajankäyttöä. Vauvaperheessä ylellisyyttä on jo se, että saa rauhassa syödä ateriansa loppuun.

Kun lapset kasvavat, omaa aikaa on tarjolla enemmän – jos vanhemmat vain ottavat sitä. Perhetutkija kannustaakin etsimään elämäänsä jotakin uutta, vaikkapa uuden harrastuksen.

– Hyvän äidin ja hyvän isän ideaalit ovat niin vahvat, että on iso ja rankka asia lähteä sotimaan niitä vastaan. Teini-ikäisten vanhemmat voisivat kuitenkin jo ihan ilman syyllisyyttä lähteä hakemaan elämäänsä enemmän omaa aikaa.

Perhetutkija muistuttaa, että lapsetkin tarvitsevat omaa aikaa, jolloin saa vain olla.

– Lapsen aika määrittyy usein harrastusten ja vanhempien ajankäytön mukaan. Lapsen oma toive unohdetaan helposti.

Vaikka lapset viihtyvät esimerkiksi harrastuksissaan, moni toivoo välillä saavansa olla ihan vaan rauhassa kotona.