1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Elämäntapana retro: "Esineen täytyy olla vanhempi kuin minä itse"

Kun viehtymys takavuosien esineisiin, tavaroihin, vaatteisiin ja rakennuksiin ottaa vallan, voi retrosta voi tulla elämäntapa. Silloin se näkyy koko elämäntyylissä.

ilmiöt
Ohjaamo.
Simo Pitkänen / Yle

Välikadulla sijaitsevassa liiketilassa vedetään viimeisiä liistereitä tapetteihin. Paltamolainen Laura Takanen ja kajaanilainen Katja Talvi remontoivat yhteistä liiketilaansa oman näköisekseen.

Naisia yhdistää kiinnostus retroon eli kaikkeen, mikä liittyy vanhoihin esineisiin, tavaroihin, vaatteisiin ja rakennuksiin.

– Se on oikeastaan jo elämäntapa. Asun vanhassa talossa, kalusteet tulee entisöityä itse ja vaatteet hommattua kirpputorilta. Lapsiinkin se on jo alkanut jo tarttua, myös heillä on paljon vanhaa ja tyttökin käyttää kirpparivaatteita. Kyllä se näkyy aikalailla koko elämäntyylissä, Laura Takanen nauraa.

– Minä taas olen kiinnostunut historiasta, joten minua kiinnostaa kaikki vanha. Ehkä rajana on se, että esimerkiksi esineen täytyy olla vanhempi kuin minä itse, jatkaa Katja Talvi.

"Naiset olivat naisellisia ja miehet kohteliaita"

Takasen mukaan kaikki aina 1940-luvulta 1970-luvulle asti on kiinnostavaa. Myös Talvi pitää useiden aikakausien muotia ja trendejä mielenkiintoisina. Yksi aikakausi on kuitenkin muita kiehtovampi.

– Tykkään tosi paljon fiftarityylistä ja jenkkiautoista, ne ovat sellainen intohimo itselle. Jos olisi enemmän rahaa, niin varmasti olisi enemmän myös autoja, Laura Takanen sanoo.

Kaksi naista somistaa näyteikkunaa.
Katja Talvi ja Laura Takanen remontoivat yhteistä liiketilaansa. Naisia yhdistää kiinnostus retroon.Tiia Korhonen / Yle Kajaani

Takanen jatkaa, että 1950-luvulla naiset olivat naisellisia ja miehet kohteliaita. Myös musiikki on kiehtovaa. Talvi on ystävänsä kanssa pitkälti samaa mieltä.

– Esimerkiksi autoissa ja esineissä kiehtoo muotoilu. Jos ajatellaan taas vaatteita ja muita ulkonäköasioita, niin juuri se naisellisuus on siinä aivan mahtavaa. Harmittaa, että sellainen naisellisuus on kadonnut viime vuosikymmenten mukana.

Kun kolmen lapsen kanssa lähtee aamulla töihin, niin ei hirveästi jaksa laittautua mekkoihin.

Laura Takanen

Aikakaudelle tyypilliset kellohameet puetaan kuitenkin ylle vain erikoistilaisuuksissa.

– Jos olemme lähdössä jonnekin, kuten vaikkapa juhliin tai keikalle. Laulan rockabilly-bändissä, niin totta kai keikalle laitetaan tyylin mukaiset vaatteet ja tukka sievästi, Katja Talvi kertoo.

– Järjestän itsekin rock-tapahtumia, joten silloin tulee enemmän laitettua, mutta kun kolmen lapsen kanssa lähtee aamulla töihin, niin ei hirveästi jaksa laittautua mekkoihin, Laura Takanen jatkaa.

Naisellisuus on valttia myös kilpailussa

Laura Takanen tekee työkseen tatuointeja ja kestopigmentointeja, Katja Talvi on puolestaan aloittava kauneudenhoitoalan yrittäjä. He aikovat tuoda yhteisiin liiketiloihin lisää 1950-luvun henkeä ottamalla myyntiin ajan henkeen sopivia vaatteita.

– Iisalmelainen myymälä tuo meille myyntiin vaatteita ja muuta materiaalia. Asiakaskunta ja kaverit ovat meillä samantyylisiä, joten niitä on aika helppo myydä tässä samalla, Laura Takanen kertoo.

Naisia 1950-luvun mukaisissa asuissa.
Kainuussa järjestetään nyt toistamiseen Pin Up Kainuu-kisa. Kuvassa viime vuoden kilpailijoita.Samu Puuronen

– Se on mielestäni jopa pienoinen ilmiö tänä päivänä. Monenlaiset ihmiset hankkivat kellohameita ja -mekkoja esimerkiksi kesäjuhliin, Katja Talvi jatkaa.

Takanen oli viime vuonna järjestämässä ensimmäistä Pin Up Kainuu -kisaa. Tänä vuonna kilpailu järjestetään uudestaan, ja haku on jo käynnissä, Takanen kertoo.

Kilpailussa haetaan naisellista tyttöä, joka kantaa tyylinsä ylpeydellä.

– Kilpailu oli kokemuksena mukava ja mikä parasta, olen saanut sitä kautta paljon uusia ystäviä kuten Lauran. Onhan tämä johtanut nyt tähän yrittäjyyteenkin, että vuosi ei ole mennyt hukkaan, naurahtaa viime vuoden kisan voittaja Katja Talvi.

Lue seuraavaksi