1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeri Rehn vetoaa: Fennovoiman jätteet haudattava Olkiluotoon

Loppusijoitusluolaa Eurajoelle rakentava Posiva ei halua ottaa Fennovoiman jätteitä luolastoon. Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) mielestä paras paikka jätteille on Olkiluoto.

talous
Olli Rehn Porissa
Kati Rantala / Yle

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) katsoo, että Pyhäjoen ydinvoimalan jätteet pitäisi pystyä käsittelemään saman yhtiön alaisuudessa kuin TVO:n ja Fortumin ydinvoimaloiden jätteet. Rehn kertoi näkemyksensä Porissa keskiviikkona.

Loppusijoitusonkaloa rakentava TVO:n ja Fortumin omistama Posiva on edelleen sitä mieltä, että Pyhäjoelle rakennettavan Fennovoiman voimalan jätteet eivät mahdu Olkiluotoon, jonne rakennettava onkalo on suunniteltu ottamaan vastaan vain Olkiluodon ja Loviisan voimaloiden jätteet.

Fennovoiman on pystyttävä kertomaan kesäkuussa, minne voimalan jätteet sijoitetaan.

Suomalaisen yhteiskunnan kokonaisedun kannalta on paras vaihtoehto, että ydinjätteiden loppusijoituksessa kootaan voimat.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.)

"Voimat koottava"

Rehnin mukaan Suomessa ei ole järkevää rakentaa kahta erillistä loppusijoituspaikkaa. Elinkeinoministerin mielestä on Suomen edun mukaista, että jätteet sijoitetaan Posivan rakentamaan luolastoon Eurajoelle.

– Suomalaisen yhteiskunnan kokonaisedun kannalta on paras vaihtoehto, että ydinjätteiden loppusijoituksessa kootaan voimat. Yhteistyöratkaisu olisi paras, Rehn sanoo.

Posiva ilmoitti viimeksi keskiviikkona, että Fennovoiman jätteet eivät mahdu Eurajoen loppusijoitusluolaan. Rehn katsoo, että yhtiöt voisivat tehdä palvelusopimuksen: Fennovoima ostaisi loppusijoituksen Posivalta, joka käsittelisi jätteet parhaaksi katsomallaan tavalla.

Rehn ei halua pohtia, miten Suomen hallitus toimii, jos yhtiöt eivät pääse sopuun. Hän korostaa, että kaikkien kannalta on parasta päästä sopuratkaisuun.

Lue seuraavaksi