1. yle.fi
  2. Uutiset

Video: Lesboksen pakolaiskeskuksessa leimahti kahakka – "Ihmiset ovat turhautuneita"

Hollannin apulaisoikeusministeri oli tarkastamassa Morian pidätyskeskuksessa EU:n ja Turkin palautussopimuksen täytäntöönpanoa.

Ulkomaat
Uutisvideot: Turvapaikanhakijat protestoivat Lesboksen pakolaiskeskuksessa
Uutisvideot: Turvapaikanhakijat protestoivat Lesboksen pakolaiskeskuksessa

Ministerivierailu sai tiistaina aikaan levottomuuksia pakolaiskeskuksessa Lesboksen saarella Kreikassa.

Poliisin mukaan kuohunta alkoi Morian vastaanottokeskuksen ala-ikäisten siivestä ja levisi muualle keskuksen alueelle. Poliisi ampui naamioituneita pakolaisia kyynelkaasulla.

Kahakka alkoi samaan aikaan, kun Kreikan maahanmuuttoministeri Yannis Mouzalas ja Hollannin apulaisoikeusministeri Klaas Dijkhoff vierailivat Moriassa.

Dijkhoff oli tarkastamassa EU:n puheenjohtajamaan edustajana EU:n ja Turkin viime kuussa voimaan tulleen pakolaissopimuksen täytäntöönpanoa.

Keskukseen suljetut turvapaikanhakijat paukuttivat metalliesineitä huutaen "vapaus" ja "avatkaa rajat". Kun ministerit poistuivat paikalta yksin Kreikkaan saapuneet teinit sytyttivät tulipaloja roska-astioihin ja heittelivät kiviä.

Paikalle lähetettiin mellakkapoliiseja, mutta poliisit eivät menneet sisään keskukseen, jotta tilanne ei kärjistyisi entisestään. Morian työntekijät poistuivat paikalta odottamaan tilanteen rauhoittumista.

Ihmiset odottavat ahdistuneina tietoa kohtalostaan

YK:n pakolaisjärjestön edustaja Lesboksella kuvailee pakolaisten olevan ahdistuneita ja turhautuneita, koska ihmiset eivät tiedä mitä heille tulee tapahtumaan.

– Jännittynyt tunnelma keskuksessa on noussut selvästi viime päivänä jopa väkivallan partalle. Tilanne kuitenkin rauhoittui nopeasti, Boris Cheshirkov kertoo.

Morian pakolaiskeskus muutettiin suljetuksi pidätyskeskukseksi EU:n palautussopimuksen voimaantulon jälkeen maaliskuussa. Kolmisen tuhatta ihmistä odottaa keskuksessa päätöstä kohtalostaan.

EU-sopimuksen mukaan Turkista Kreikkaan saapuneet pakolaiset otetaan kiinni ja palautetaan Turkkiin, jos he eivät saa turvapaikkaa Kreikasta. EU-maat taas vastaanottavat jokaista palautettavaa kohden vastaavan määrän syyrialaisia Turkista.

Kreikka palautti eilen 49 pakolaista Kosin, Chioksen ja Lesboksen saarillta Turkkiin. Tämä oli kolmas palautuskerta.

Kolme viikkoa sitten Turkki otti vastaan kahdessa erässä 325 pakolaista. Suurin osa palautettavista on ollut pakistanilaisia ja afgaaneja.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi