1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Älä laita laskuja roskiin ja ole tarkka luottokortistasi – vorot vaanivat henkilötietojasi

Rikolliset käyttävät henkilötietojen varastamiseen monenlaisia tapoja. Identiteettivarkauden uhriksi joutumisen voi välttää yksinkertaisin keinoin. Roskikseen tai paperinkeräykseen ei kannata laittaa laskuja tai asiakirjoja, joissa on henkilö- ja osoitetietoja.

Kotimaan uutiset
Paperilasku.
Tiina Jutila / Yle

Maksuvälinepetosten määrä on kasvanut Kainuussa. Esimerkiksi tällä hetkellä Kajaanissa rikospoliisi tutkii 16 maksuvälineillä aiheutettua petosepäilyä.

Poliisi ja pankit kehottavat ihmisiä huolellisuuteen pankki- ja luottokorttien käytössä. Pankkitunnukset ja tunnusluvut on säilytettävä erillään, ja myös henkilötunnuksen loppuosa on pidettävä omana tietona.

Paperinkeräykseen ja roskikseen laskuja tai muita asiakirjoja ei kannata laittaa, sillä niistä löytyvät henkilötunnus ja osoitetiedot ovat tärkeää tietoa identiteettivarkaille. Näitä tietoja käyttämällä pitkäkyntiset voivat tilata tuotteita uhrin lukuun. Suuret saldot tiliotteissa tai asiapapereissa voivat puolestaan lisätä henkilön houkuttelevuutta rikollisten silmissä.

Identiteettivarkauden paljastumiseen voi mennä vuosia, sillä rikospiireissä identiteetti on kauppatavaraa, ja varastettua henkilötietoa voidaan käyttää vasta vuosien jälkeen.

Tunnukset ovat henkilökohtaiset ja niitä ei saa luovuttaa toisille.

Matti Mentilä

Henkilötietoja yritetään saada muillakin tavoilla. Jos esimerkiksi puhelimeen tai sähköpostiin on tullut tarjous, jossa 600–700 euroa maksavaa puhelinta tarjotaan eurolla, on kyseessä todennäköisesti henkilötietojen kalasteluyritys. Henkilötunnuksen loppuosaa tai luottotietoja ei kannata kertoa koskaan tällaisissa tilanteissa.

Tilauspetokset ilmenevät uhreille viimeistään perintäyhtiöiden lähettäminä karhukirjeinä, jotka tulevat asianomaisille yllätyksenä. Petosten selvittäminen tällaisessa tapauksessa on isotöistä, ja pahimmassa tapauksessa uhri voi menettää luottotietonsa.

Arkipäivän neuvontaa

Pankissa pelkällä tilinumerolla tai henkilötunnuksella asioiminen ei onnistu, sillä asiakkaan tunnistaminen tapahtuu virallisella henkilöllisyystodistuksella. Pankit ovat tarkkoja myös asiakirjojen hävittämisessä. Ainoa oikea tapa on polttaminen tai silppuaminen.

– Olemme erittäin tarkkoja siitä, etteivät asiakkaiden tiedot mene pankin ulkopuolelle. Tämä on iskostunut meille selkäytimeen, sanoo Säästöpankki Optian Kajaanin konttorinjohtaja Matti Mentilä.

Tärkeintä on asian selvittäminen, jos on jotain epäselvää.

Matti Mentilä

Pankissa opastetaan ja neuvotaan asiakkaita turvalliseen toimintatapaan.

– Opastus ja neuvonta ovat arkipäivää. Jokaisessa keskustelussa esille tulevat asiat ovat verkkopankin tunnukset, siihen liittyvien toisten tunnusten säilyttäminen eri paikassa sekä myös se, että tunnukset ovat henkilökohtaiset ja niitä ei saa luovuttaa toisille, kertoo Mentilä.

Teknologia mahdollistaa paperittomuuden

Vaikka maksuvälinepetosten määrä on kasvanut, ilmenee pankissa luotto- tai pankkikorttien väärinkäyttöjä harvoin.

– Aina silloin tällöin näitä tilanteita tulee esiin. Luonnollisesti silloin selvitetään mistä asiasta on kyse. Sillä ei ole merkitystä paljonko se vie aikaa, vaan tärkeintä on asian selvittäminen, jos on jotain epäselvää, täsmentää Mentilä.

Kuvassa luottokortteja.
Anssi Leppänen / Yle

Paperisten laskujen ja tiliotteiden vähentämiseksi nykyteknologia antaa hyvät mahdollisuudet, joiden käyttöönotosta kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiin.

– Sähköinen verkkotiliote ja e-lasku ovat nykyään arkipäivää. Silloin ei ole paperisia asiakirjoja, jotka voivat päätyä varkaiden käsiin, sanoo Säästöpankki Optian Kajaanin konttorinjohtaja Matti Mentilä.