1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Maijala: 70 prosenttia vapautuu jätevesiremontista – "Maalaisjärki voittaa"

Lappilainen kansanedustaja Eeva-Maria Maijala (kesk.) katsoo maalaisjärjen voittaneen haja-asutusalueiden jätevesisopassa. Jätevesiä koskevaa sääntelyä ollaan nyt tarkistamassa ympäristönsuojelulain muutoksella, joka lähti keskiviikkona lausuntokierrokselle.

politiikka
Eeva-Maria Maijala
Yle

– Ihmisten oikeutettu huoli ja suuttumus on kuultu. Kiitän kaikkia, jotka ovat pitäneet ääntä tässä asiassa. Kiinteistöistä 70 prosenttia vapautuu velvoitteesta. Vain alle sadan metrin päässä vesistöstä ja pohjavesialueilla sijaitsevilla kiinteistöillä tarvitsee tehdä kuuluisan jätevesiasetuksen mukaiset korjaukset. Velvoitteesta vapautuvat 9.3.2011 68 vuotta täyttäneet. Korjaukset tulee tehdä 31.10.2019 mennessä, Maijala luettelee tiedotteessaan.

Eeva-Maria Maijala (kesk.) on ympäristövaliokunnan jäsen.

Hänen mukaansa jätevesijärjestelmä on kunnostettava vastaamaan perustason puhdistusvaatimuksia myös kuivan maan kiinteistöillä, kun niihin tehdään luvan vaativa korjaustyö vesi- ja viemärilaitteistoon. Näin on Maijalan mukaan meneteltävä myös, jos tehdään rakennuksen rakentamiseen verrattavissa oleva, rakennuslupaa edellyttävä korjaus- tai muutostyö. Tämä ei tarkoita esimerkiksi kattoremonttia, kuistin lasitusta tai muita vastaavia toimia. Kyse on korjaustoimenpiteistä, joilla pidennetään kiinteistön käyttöikää merkittävästi.

– Poikkeuksen rakentamiseen voi saada, jos jätevesien määrä on vähäinen tai kustannukset olisivat kohtuuttomat. Poikkeus haetaan kunnasta viideksi vuodeksi kerrallaan. Puhdistustason vaatimukset pysyvät ennallaan. Järjestelmää ei tarvitse muuttaa, jos se on rakennettu 2004 tai jälkeen. Kunnat voivat määrätä tiukempia ympäristömääräyksiä, Maijala toteaa.

Lue seuraavaksi